Nyomtatás

Élj a jelenben!

Az itt és most-ban létezni valójában sokkal nehezebb, mint gondolnánk. Nem aggódni a jövő miatt, nem panaszkodni vagy elmerülni a múltban – sokszor minden figyelmünkre szükségünk van ehhez, és még így sem biztos, hogy sikerül. Pedig ha igazán a jelenben vagyunk, átélünk minden pillanatot, akkor kulcsunk van az élet élvezetéhez és a nyugalom megszerzéséhez.

 


 Teszt: tényleg a jelenben élsz?

Az álmok és tervek a jövőbe, az emlékek a múltba repítenek bennünket – ami nem is baj, csak akkor, ha ezek irányítanak. Tesztünk segítségével könnyedén elcsípheted ezeket a beidegződéseket és így valóban 100%-ig a jelenben élhetsz.

1 Egy boldog esemény előestéjén
▪ ideges vagy
∆ azokra gondolsz, akik nagy hatással voltak az életedre
● próbálod mérsékelni az izgatottságodat
◊ az előkészületekre koncentrálsz

2 Amikor egy régi fotóalbumot nézegetsz, ezt mondod magadnak
▪ olyan események irányítanak bennünket, amelyekre nincs ráhatásunk
∆ mit fogok csinálni reggel?
● már alig emlékszem ezekre a dolgokra
◊ annyira szeretem újraélni ezeket!

3 Az idegesség forrása lehet, ha ezekre gondolsz
▪ milyen idő lesz, amikor nyaralni mész?
∆ hogy fog beilleszkedni gyermeked egy új osztályba?
● az anyagi helyzeted
◊ bármilyen orvosi vizsgálat

4 Végre értesítenek arról az előléptetésről, amelyről már lemondtál.
▪ összezavar a hír, már más terveid voltak
∆ már nem örülsz annyira, olyan sok idő telt el
● fogadod a hírt, de még nem tudod, hogy fogsz dönteni
◊ az érzelmek vihara elhomályosítja a gondolkodásodat

5 Egy megbeszélés alkalmával a gondolataid milyen irányba kalandoznak el?
▪ meg kell nyernünk a kampányt
∆ terveket és stratégiákat kell kidolgoznunk
● meg kell határozni, mely ponton avatkozz be
◊ hasonló eseteken gondolkozol

6 Három héten belül költözöl…
▪ úgy érzed, hogy két élet között lebegsz
∆ az egyik lábaddal máris az új lakásban vagy
● pontos napirendet készítesz a költözéshez
◊ máris nosztalgiát érzel a régi hely iránt

7 A nagy buli, amit rendeztél, a végéhez közelít. Fáradtnak érzed magad, és…
▪ boldognak
∆ kissé kedvetlennek, mert a takarításra, rendrakásra gondolsz
● egy kissé frusztráltnak, mert nem tudtad igazán kiélvezni a bulit
◊ egy kissé türelmetlennek

8 Néha elfelejted
▪ a születésnapokat
∆ az ernyődet, a dzsekidet, a táskádat…
● hogy van egy találkozód
◊ hogy mit is akartál mondani

9 Ha megállíthatnád az időt…
▪ belenéznél a jövődbe
∆ egy-két dolgot megváltoztatnál a múltadban
● jól megvizsgálnád a jelenedet
◊ csak lebegnél, semmire sem gondolva

10 Mi tart vissza attól, hogy rendszeresen meditálj?
▪ a túlzsúfolt napirended
∆ az az érzés, hogy így értékes időt veszítesz
● valójában te meditálsz a magad módján, álmodozva
◊ jobban szeretsz az emlékeidben elmerülni, eközben ki tudod üríteni az agyad

11 Egy szakmai krízist élsz át, amely épp olyan váratlan, mint amilyen igazságtalan. Hogy reagálsz?
▪ elveszettnek érzed magad, sem a hangodat, sem a helyes reakciókat nem találod
∆ kidolgozol egy B tervet
● minden idődet arra áldozod, hogy feldolgozd a sokkot
◊ az elejétől a végéig elemzed az egész helyzetet

12 Mindenkinek megvan a maga saját módja a pesszimizmusra – a tiédet hogy írnád le?
▪ a legjobb már elmúlt
∆ nincs szerencsém
● a legrosszabb még előttünk van
◊ az élet választ helyettünk

EREDMÉNYEK
Jelöld be válaszaidat, és számold ki, a jelek alapján melyik betűből van a legtöbb!

   ▪ ∆ ● ◊
1 b c a d
2 d b a c
3 b d c a
4 b c d a
5 a b d c
6 a b d c
7 d b a c
8 b a d c
9 b c d a
10 a b d c
11 a b d c
12 c d b a

Ha nem ott vagyunk fejben, ahol testben, akkor biztosan lemaradunk életünk legszebb pillanatairól, egy-egy fontos kérdésről és nem tudjuk élvezni az életet. Lássuk, te melyik időben élsz?

„A” TÖBBSÉGBEN
Álomvilágban élsz
Bár fizikailag itt vagy, a fejed valahol egészen máshol jár, elmerülsz az érzelmeidben, problémáid vannak a koncentrálással és a figyelemmel. Márpedig az érzelmeink, érzéseink keletkezésének nagyon is köze van a testünkhöz, így azzal, hogy nem vagy jelen, az érzelmeidet sem tudod kezelni, amelyek így bármikor elönthetnek anélkül, hogy tudnád, mi történt pontosan. Ha pedig nem értjed meg őket, nem is fordíthatod a saját javadra. A figyelem elterelődése és a koncentrációs zavar annak a jele, hogy a test és a szellem nincs összhangban.
Ennek több oka is lehet, az olyan oktatás, amely a cselekvésre helyezte a hangsúlyt az érzések teljes kizárásával, gyerekkori problémák, például hogy csecsemőkorodban nem dédelgettek eleget stb. Az eredmény az, hogy nem tanulod meg kezelni az érzelmeidet és csak a racionalitást használod a megismerés eszközéül.

MEGOLDÁS: LAKD BE A TESTED!
A testünk mindig a jelenhez kapcsolódik, így érzékeljük és fogjuk fel azokat a dolgokat, amelyek körülvesznek minket. Szentelj figyelmet a testi érzéseidnek, mert ezek segítenek kapcsolódni a pillanathoz. A testünk ráadásul érzelmeinkről is beszél nekünk: amikor összeszorul a szívünk, amikor pillangók repkednek a gyomrunkban, remegünk a félelemtől vagy amikor izzadunk a stressztől. A különböző érzelmek legjobb testi jelzője a légzés, amely elmélyül vagy egészen felszínessé is válhat a különböző helyzetekben. Kerülj kapcsolatba ezekkel a jelekkel és máris ismerősebbek lesznek számodra érzelmeid is.

„B” többségben
A jövőben élsz
Feszültséggel teli, kidolgozott forgatókönyveket készítesz a jövő eseményeiről, a jövőképed általában negatív, de mintha előre tudnád, pontosan mi történik majd. Ezeknek a kivetítéseknek általában egy oka van: az idegesség. Ha hagyod, hogy ez uraljon, nem tudsz a jelenre koncentrálni, sem nyugalommal nézni a jövő elébe, a belső riasztórendszered folyamatos készültségben van. A jövőben élő emberek számára minden élethelyzet előre kódolt egy igencsak pesszimista forgatókönyv alapján. Mivel mindenhol veszélyt látnak, az agy is állandó vészhelyzetben funkcionál és védelmi mechanizmusokon dolgozik.
Ennek a világlátásnak két fő oka lehet: a szülőktől örökölt pesszimista hozzáállás vagy a túlzottan féltő nevelés, ahol soha nem kaptál rá alkalmat, hogy szembesülj valamivel vagy megoldj problémákat. Az eredmény az örök feszültség, az álmokba való menekülés ahelyett, hogy szembenéznél a valósággal. És persze minél sebezhetőbbnek érezzük magunkat, annál inkább azzá is válunk.

MEGOLDÁS: SEMLEGESÍTSD A NEGATÍV KIVETÍTÉSEKET!
Ha úgy élünk, hogy arra fordítjuk a legtöbb energiánkat, hogy a jövendőbeli veszélyeket elképzeljük és elkerüljük, akkor éppen azokat a negatív érzelmeket erősítjük fel magunkban, amelyek arra biztatnak, hogy próbáljuk meg minél inkább kontrollálni az eljövendőt. Természetesen nem rossz dolog, ha előrelátók vagyunk, de nem árt megtanulni, hogy a kontrollnak is megvannak a maga határai. Az élet valójában nem előre látható és ezt el kell fogadnunk. Az, hogy mindent az ellenőrzésünk alatt akarunk tartani, csak idegessé és sikertelenné tesz.
A meditáció jó eszköz lehet arra, hogy elengedjük felesleges félelmeinket, hiszen így megfigyelhetjük saját gondolatainkat is anélkül, hogy magukkal sodornának. Segítségével a jelenre fókuszálhatunk, így máris nyugodtabbak leszünk.

„C” többségben
A múltban élsz
Nosztalgikus gondolatok, keserű vagy édes emlékek, a történetek újra- és újraélése vagy -írása. A múltban való élet leggyakoribb jelei a nyelvhasználatban is könnyen felfedezhetők. Ha gyakran használod a „kellett volna…”, „bárcsak tudtam volna…” kifejezéseket, itt az ideje, hogy átgondold, hogy mit nyerhetsz a visszafelé való gondolkodásból. Természetesen lehet ezeknek is pozitív kicsengése, de ha mégsem az, akkor akár depresszióhoz is vezethet ez a hozzáállás. Azzal, hogy újra- és újraelemezzük a múlt cselekedeteit, a vitális energiáinkat csökkentjük és eltávolodunk a többi embertől is. Az így keletkezett negatív érzelmek az egészségre is ártalmasak. Az eredmény pedig az, hogy a múlt olyannyira meghatározza jelenünket, hogy mostani lehetőségeinkkel sem élünk félelmeink miatt.
Több oka lehet ennek a hozzáállásnak: az ego túltengése (rám fényesebb sorsnak kell várnia), a saját magunk hibáinak el nem ismerése (a körülmények, más emberek stb. hibája az, ami történt), olyan nevelés, amely semmilyen veszéllyel való szembenézést nem engedett és természetesen a fatalista családi világkép.

MEGOLDÁS: SZABADÍTSD FEL A JELENT!
Ahhoz, hogy tényleg magunk mögött hagyhassuk a múltat, elengedhetetlen, hogy képesek legyünk megbocsátani magunknak. Így meggyógyíthatjuk mindazt a sebet, amely lelkünkön keletkezett. Ezután már tanulhatunk is abból, ami történt, mégsem láncol le minket, megismerhetjük magunkat, és elszabadulhatunk a negatív beidegződésektől.

„D” többségben
A jelenben élsz
Észreveszed, ami benned és a környezetedben történik, megvizsgálod az érzéseidet, hogy jobban megértsd őket és magadat, kiélvezed a jó pillanatokat és nem rágódsz állandóan múlt és jövőbeli problémákon. Ezek a legfontosabb jelei annak, hogy valóban a jelenben élsz, és ez rugalmassá tesz. Meg tudod vizsgálni a múltat és a jövőt is, anélkül, hogy elvesznél bennük.
Ennek a hozzáállásnak a kulcsa az olyan nevelés, amely segít, hogy bízz magadban, megismerd a gyenge és az erős pontjaidat, önbizalmat fejlessz.

4 fitt tipp, hogy megtaláld magad a jelenben

A figyelemért: meditáció
Fókuszáld az elmédet a jelenre meditációval! Legyen ez bármilyen formája a gyakorlatnak, a lényeg, hogy segítsen a mostra és ittre koncentrálnod, hogy megtaláld magad a jelenben. A meditáció segítségével megtanulhatod, hogyan ne kalandozzanak el gondolataid és érzéseiddel is közelebbi kapcsolatba kerülhetsz.
Az egyensúlyért: tai chi
Koncentráció a mozgáson át? Ahogy ez a mozgásforma a testnek jót tesz, ugyanúgy hat az elmére és a lélekre is, mivel az idegrendszert befolyásolja. Akik rendszeres gyakorolják, állítják, hogy javul koncentrációs készségük, a koordinációjuk és a belső egyensúlyuk. Maga a mozdulatsor is az egyensúlyon alapul, és minden figyelemre szükség van a végigviteléhez, így mindenképpen szükség van arra, hogy közben a jelenre koncentrálj.
A jelenlétért: jóga
Meditáció és mozgás: a jóga két nagyon fontos alapköve. Aki komolyan jógázni kezd, az óhatatlanul levetkőz mindent, ami elválasztja a jelentől. Bármelyik fajtát is választod, a lényeg a test és a lélek jólétének elérése lesz. A variációk abban is segítenek, hogy mindenki megtalálja a neki valót – és bármelyik is az, ne felejtsd, hogy ez nemcsak egy mozgásforma, és egyáltalán nem korlátozódik a heti két órára, amíg csinálod – ez egy életforma, egy gondolkodásmód.
Az elme fegyelmezettségéért: aikido
Az energia, a test és elme harmóniája testesül meg az aikidoban, ebben a japán eredetű harcművészeti formában. Ez a mozgásforma teljes, és bár segítségével levezethető az agresszió is, elsődleges célja mégsem a harc, hanem az, hogy a résztvevők megtalálják fizikai és lelki egyensúlyukat. Éppen ezért ebben a sportban nem is rendeznek versenyeket. Az eszközök egyike a saját és az ellenfél érzéseinek megértése, az ellenféllel szembeni empátia és tisztelet kialakítása. Az aikido valójában a testet használja arra, hogy megfegyelmezze az elmét. Így megtanuljuk a saját energiáink és érzéseink irányítását, a létrejött fizikai egyensúly testi egyensúlyt hoz létre. Olyan test-, elme- és energiatudatosság jön így létre, amely valóban a jelenhez kapcsol minket.

Szöveg: Kovács Valéria