Hullik a hajad? Van megoldás!

haj2A haj cserélődése, bizonyos mennyiség kihullása tökéletesen normális dolog. De amikor úgy érzed, ami sok az sok, akkor itt az ideje kideríteni, hogy mi okozhatja a veszteséget.

A kismértékű hajhullás annak a jele, hogy a szervezet új, egészséges szálakat növeszt, hogy kiváltsa a régieket. De mennyi a természetes mennyiség? A szakértők szerint napi 100 szál kihullott hajnál még nem kell aggódnod. Meg kell tehát számolnod az egész nap elveszített szálakat? Nem, elegendő, ha arra figyelsz, hogy mennyit látsz reggel a párnádon vagy fésülködés után a hajkefében. Sokkal több, mint szokott? Akkor nem árt számolni!
A hajhullásnak a nők esetében sok oka lehet, és nem is mindig egyszerű rájönni, hogy melyikről is van szó. Vannak olyan öröklött tényezők, amelyek idősebb korban androgén típusú hajvesztést okoznak, vagyis a halánték környékén és a fejtetőn ritkulnak meg a fürtök. Ez ellen ma már a klimax előtt hormonális hatású szerekkel, utána pedig szintén hormonális hatásokon alapuló, de külsőleges készítményekkel veheted fel a harcot. Mivel ezeket bőrgyógyász szakorvos írhatja fel, idejében érdemes hozzá fordulni.
Vannak olyan más okok és élethelyzetek is, amelyek időleges hajvesztést okoznak, ezek ellen szintén tehetsz. Ha tehát azt vetted észre, hogy mintha ritkulnának tincseid, a hajad vékonyabbá válik vagy lassabban nő, akkor lássuk, mi állhat a háttérben.

Genetika
Ahogy már említettük, nem csak a férfiak örökölhetnek hajhullásra való hajlamot, hanem a nők is. Ha valaki családjában a nőknek jellemzően megritkult a haja idősebb korukban, ő is számíthat rá, hogy vele is megtörténhet ez. A már említett, orvos által felírható készítmények azonban sikeresen veszik fel a harcot a gének irányította hormonváltozások és következmények ellen, ezért időben érdemes orvoshoz fordulni!

fitt info 2020 003 cimlap
*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2020. 03. számában vagy szeptembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!