Egész évben Balaton!

balatoniDe legalábbis Balaton-felvidék! Vége van már annak az időnek, amikor kedvenc tavunkat csak júliusban és augusztusban volt érdemes felkeresni. Különösen, akkor, ha aktív pihenésre vágysz, a nyári hangulatot már előrehozhatod kicsit! Aktív tavaszi pihenés a tó mellett minden hangulathoz.


Badacsonyban: Folly Arborétum: kert a hegyoldalban

Az arborétumokról sokaknak az jut az eszükbe, hogy szigorúan elkerített útvonalakon járva táblákkal jelölt fákat nézhetnek meg egy jól őrzött, szinte múzeumszerű környezetben. Ez a Folly Arborétumban egyáltalán nem így van! A tulajdonosok által csak kertként emlegetett terület több nemzedék munkája, és különösen a nyitvatermőkről – ciprusokról és cédrusokról híres. A nagy és meredek hegyoldalban akár kényelmes, mulccsal takart ösvényeken is sétálhatunk, de az öreg arborétum területén már túrázásba hajlóan is feljuthatunk a fent épült kilátóba. A kertben pedig bátran letérhetünk az utakról, valóban úgy sétálhatunk, mintha a saját kertünkben lennénk. A fák mellett virágok és cserjék, ügyességi gyerekjátékok és fantasztikus balatoni panoráma is vár. Frissítőként érdemes megkóstolni a Borteraszon a Folly Borászat borait vagy a saját készítésű, különleges gyógynövényszörpöket.
FITT.TIPP: fenyőrügyszörp és az óriástobozú fenyő
Nyitva tartás: egész évben
Infó»

Balatonedericsen: Csodabogyós Barlang: vegyük fel a barlangászoverállt!

Magyarország kilencedik leghosszabb barlangja a bejárat mellett is termő, fokozottan védett szúrós csodabogyóról kapta a nevét. A járatok leginkább hasadékfolyosók, termek és aknák között vezetnek, ahol helyenként szép cseppköveket is láthatunk. A kaland faktort mégis inkább a szépségeken túl a valódi barlangászkodásba való belekóstolás adja! A tanbarlangnak is alkalmas terepen a bejáratnál kapott sisak, overáll és fejlámpa segítségével lehet haladni, és csakis tapasztalt vezetővel. Számítani kell arra is, hogy a túra során helyenként nem lehet felegyenesedni, sőt, egyes pontokon négykézláb vagy akár hason csúszva kell átjutni. Az állandó 9,5 fokos hőmérsékletre sem árt felkészülni, ahogy arra sem, hogy a barlang bejáratáig nagyjából 40 perces sétát kell tenni a parkolótól. A látogatók választhatnak a 1,5-2 órás alaptúra, vagy a hosszabb túrák között, amelyek inkább 3,5-4 órát vesznek igénybe.
FITT.TIPP: Extrém 2. túra, ami 90 méteres mélységbe vezet részben létrákono, és a barlang legnagyobb termét is érinti.
Nyitva tartás: egész évben, bejelentkezés a honlapon
Infó»

Zánkán: Gyógynövény-völgy: ahol megismerheted, megszagolhatod

A Káli-medence magában is túrázásra érdemes helyszín, nem is csoda, hogy egyre több közönségcsalogató helyszínnel várja a kirándulókat. Ilyen, az egészségnek és a léleknek is jót tevő létesítmény a gyógynövény-völgy, ahol igaz valójukban ismerkedhetünk meg a gyógy- és fűszernövényekkel. Rendeznek itt workshopokat, megnézhető az olajlepárlás, elkészíthetjük saját gyógynövényes termékeinket és megkóstolhatjuk az itt készült szörpöket, gyógyborokat és teákat. A több mint 400 féle gyógynövény időszaktól függően megismerhető, hatásaikkal, termesztési útmutatójukkal együtt.
FITT.TIPP: a gyógynövény feldolgozás lépéseinek megtanulása
Nyitva tartás: egész évben
Infó»

 

Sümegtől Nagyvázsonyig: Országos Kék Túra, Balaton-felvidéki szakaszok

Leghíresebb, legismertebb túraútvonalunk az egész országot körbejáró Országos Kék Túra, és a Balaton-felvidéki szakaszokat sem érdemes kihagyni. A négy szakasz akár négy nap alatt is bejárható (rutinosaknak még kevesebb), de persze akár csak egy szakasz feltérképezése is megéri. Sümeg és Keszthely között 45,4, Keszthelytől Tapolcáig 26,8, Tapolcától Badacsonytördemicig 17,1 míg Badacsonytördemictől Nagyvázsonyig 47,6 km a megtett út hossza, és mivel ez a vidék nem sík, természetesen némi szintemelkedésre-csökkenésre is számítani kell. A jól karbantartott, jelölt útvonalak a legszebb helyeken vezetnek.
FITT.TIPP: Tapolcától Badacsonytördemicig a Szent György-hegyen át
Infó»

 

Az egész Balaton körül: Balatonkerülés kerékpárral

Gyakorlott biciklisek egy nap alatt megcsinálják, de ha nem akarunk ilyen keményen hajtani, akkor szakaszokra is bontható a Balaton-kör több mint 200 km-e. Sokkal rövidebb alternatíva a kis kör, ami a keleti medencét kerüli a Tihany-Szántód komp beiktatásával. A nagy kört tapasztaltak szerint a Keszthely-Siófok-Füred irányba érdemes megtenni, és mindenképpen számolni kell azzal, hogy a déli part sík, de kissé talán unalmasabb tájához képest az északi part sokkal több kihívást tartogat a váltó és a combizmok számára. A kerékpárút mentén mára számtalan büfé és kisebb étterem, megállópont települt, így az ellátással nem lesz gond ősszel sem!
FITT.TIPP: ha csak egy szakaszt vállalnánk be, akkor a Tihany-Keszthely távot ajánljuk, gyönyörű kilátással a tanúhegyekre
Infó»