Téli sportok terítéken

Amikor beköszönt a hideg, hajlamosak vagyunk visszavenni a lendületből, bekapcsolni a tévét, és bevackolni magunkat a jó meleg szobába. Ebben az évben szakíts ezzel a hagyománnyal és mozdulj ki, és vegyél részt egy kis téli mókában!

Ezt az 5 téli sportot mindenképpen próbáld ki, mert:
• változatos és örömteli 
• mert kőkemény alakformáló 
• mert éppen a legproblémásabb részeken mozgatnak majd meg,
• mert izomfejlesztő, állóképességet és egyensúlyt javító hatásúak.
• Mert télen különösen jótékony a friss levegőn végzett mozgás.

800 kalóriát is elégethetsz óránként!
1. Sífutás
A sífutás a téli sportágak közül az a sport, amely valóban minden izmot megmozgat – mondja Bozsik Anna sífutó olimpikon és oktató. A sífutás mozdulatsora ugyan hasonlít a futáséhoz, de mivel bot van a kezünkben, a karizmaink is erőteljesen dolgoznak, különösen, hogyha hátrafelé is meghúzzuk a mozdulatot. Nem véletlen, hogy a sífutóknak szépen kidolgozott a tricepszük, ráadásul a hátizmok is bekapcsolódnak a mozdulatba. Sífutáskor az izmok 90%-át használjuk. Ha például összehasonlítjuk a spininggel, ott a mozdulatok nagy része statikus, kiálláskor a felsőtest meg sem moccan. A sífutásnál azonban minden izom dinamikusan mozog, egy-egy olyan fázis kivételével, amikor a csúszás közben megáll a test, és statikus a mozdulat. Rendkívüli módon erősíti a farizmokat, a kar és a hát izmait és remek téli folytatása lehet a nordic walkingnak. Ha leesik a hó, sífutólécet kötünk a lábunkra, a nordic botokat rövidebbre cseréljük, és nem kell leállnunk a szabadtéri edzésekkel sem. Ezen kívül fejleszti az egyensúlyérzéket, remek kiegészítő terápia diszlexiára, diszgráfiára és az összes „disz”-re.

TUDTAD?
A klasszikus sífutás, ami a jobbkéz-balláb keresztirányú mozgásra épül, megköveteli az agyféltekék koordinációját, amely nemcsak a gyermek-, hanem a felnőttkori „disz”-ekre is jótékony hatással van.
A sífutás klasszikus formája azoknak is ajánlott, akik sérülés, gerincsérv vagy térdfájdalmak miatt a lesiklásról már le kell, hogy mondjanak. Ezt a sportágat ráadásul sosem késő elkezdeni: Bozsik Anna legidősebb tanítványa eddig 72 éves volt, ekkor volt először a lábán síléc, és a maga szintjén remekül meg is tanult rajta közlekedni.

Tanácsok kezdőknek:
• Ne vidd túlzásba az elején, tervezd a távot visszafogottan!
• Készülj fel egy kis előzetes edzéssel: gyakorolj ellipszis tréneren, hogy az izomhúzódást megelőzd!
• Vigyél magaddal elegendő folyadékot és valami harapnivalót, különösen, ha messzire mész.
• Öltözz rétegesen, ugyanakkor lazán, hogy legyen elég helyed a mozgáshoz.
• Ne feledd! Fő a biztonság: mindig legyen valaki, aki tudja, hová mész, és mikor várható, hogy visszaérkezel, ugyanis hideg időben rövid idő alatt könnyen ki lehet hűlni.
• A sífutást is, akárcsak a lesiklást, oktatóval érdemes elkezdeni, és legalább pár órát érdemes venni, hogy egyáltalán felállni sikerüljön, miután felcsatoltuk a lécet.

Hol teheted?
új Nordic X-Park Ramsau am Dachsteinban – www.ramsau.com

2. Síelés - lesiklás
A sífutással szemben a lesiklás rövidebb energiabefektetést igényel, hiszen a legtöbb pálya néhány perc alatt teljesíthető. Ilyenkor az elsődleges mozgató izomcsoportjaink vannak kitéve az erős igénybevételnek: a négyfejű combizom, a vádli és a láb összes izma dolgozik, formálódik. Kisebb mértékben dolgoznak a hasizmok is, melyek egyensúlyban tartják a törzset, és erősödik a kar, amennyiben botot is használsz.
A lesiklás fejleszti az egyensúlyt, a rugalmasságot, a mozgékonyságot, és erősíti a láb izmait, valamint a törzsizmokat, de nem terheli úgy a hátizmokat, mint például a vízisí.
A lesiklással egy 70 kilós személy 360 - 570 kalóriát égethet el óránként.

Tanácsok kezdőknek:
• Érdemes elkerülni kezdetben a túl magas pályákat a magassági betegség kivédése érdekében, a legjobb fokozatosan növelni a magasságot, és így akklimatizálódni. A legtöbb síterepen nem is engedik a vendégeket 3352 méter fölé. A magassági betegség jele lehet a fej- és izomfájdalom, indokolatlan légszomj, és a logikus gondolkodás zavara.
• Fontos odafigyelni a fáradtságra is, hiszen a koncentráció hiánya kontrollálatlan mozdulatokhoz vezethet. A legtöbb sérülés síeléskor a nap végén történik, amikor elindulunk arra a „na, még egy utolsó” menetre, aminek aztán bokatörés a vége.
• A folyadékpótlásra is ügyelni kell, még ha a hideg miatt nem is érzed magad szomjasnak.

3. Snowboard
A snowboardozáskor a vádlit, a térdet és a négyfejű combizmot dolgoztatjuk meg leginkább, mivel ezeket használjuk deszkánk irányításához; míg a boka és a lábfej izmait a kormányzáshoz, a hasizmokat pedig egyensúlyunk megtartásához vesszük igénybe. Egy átlagos snowboardedzésen 480 kalóriát égethetsz el óránként. A legújabb orvosi kutatások azt is kimutatták, hogy a snowboard, akárcsak más szabadtéri sportok kellemes izgalma, jótékony hatással van a mentális egészségre is, mivel fokozottan stresszoldó hatású. A snowboard ezen felül javítja a vérkeringést is.

Tanácsok kezdőknek:
• Olyan terepet válassz, ami megfelel a képességeidnek!
• A jobb hatásfokú edzés érdekében bevállalhatsz nehezebb terepet is, de csak ha biztosan megbirkózol vele.
• Viselj megfelelő védőfelszerelést: sisakot, csukló- és térdvédőt.
• Ne légy forrófejű: ha kezdő vagy, először inkább végy leckéket, minthogy csak megcélozd a lejtőt, aztán abban reménykedj, hogy majdcsak lesz valami.

Hol teheted?
www.sielok.hu, www.sipark.hu, www.sifutas.hu, www.alpesclub.hu, www.bankut.hu, www.normafa.hu
www.kekesteto.hu, www.nagyhideghegy.hu, www.visegradisipalya.hu, www.austria.info

4. Korcsolyázás
A korcsolyázás különleges sportág, hiszen minden szempontból hatással van a fittségre, és akár egy életen át is űzhető, csoportosan vagy egyedül is. Korcsolyázáskor kevésbé ütközik a láb a talajjal, mint mondjuk futás során, ezért – hacsak nem ugrasz nagyokat – jótékony hatással van az altest izmaira, a csípőizomra, a térd körüli izmokra, a négyfejű combizomra és a vádlira.
A korcsolyázás ezen felül javítja az egyensúlyt, a rugalmasságot, a gyorsaságot és a mozgékonyságot. A különböző korcsolyastílusok ugyanakkor más-más izomtónust fejlesztenek. A gyorskorcsolyázóknak erősebb a combjuk, a műkorcsolyázó férfiak pedig a partner emelgetésétől erősebb felsőtestet fejlesztenek. A korcsolyázás másik haszna, hogy kezdőként is könnyen égetheted a kalóriákat. Először ugyanis még az is sok energiába kerülhet, hogy néhány kört tegyél, később, ahogy egyre jobban megy, fejlesztheted az erődet és a kitartásodat.

Tóth András testnevelő tanár, korcsolya és görkorcsolya oktató, a gyorsasági görkorcsolya válogatott edzője szerint a korcsolyázással azáltal, hogy kint, a friss levegőn mozgunk, javul az immunrendszerünk, fejlesztjük a légző- és a keringési rendszerünket, a pályán való száguldás pedig az adrenalin szintünket is növeli.
Tudósok 20-25 sportágat hasonlítottak össze, melyben azt vizsgálták, hogyan hatnak a fittségre és a jó közérzetre. A korcsolyázás az első három között végzett, mivel alakformálásra kiváló, hiszen a láb izmait és a farizmot formásítja, emellett pedig a törzs izmait is jól megmozgatja, mivel korcsolyázás közben egyensúlyban kell tartanunk a felsőtestünket is. Ezen felül fejleszti az egyensúlyérzéket, a koncentrációképességet, valamint ugyanolyan hatékony, mint a futás, de nem terheli az ízületeket, mert nem érkezünk zökkenéssel a talajra.

Tanácsok kezdőknek:
• Amikor a jégre lépünk, mindenképpen húzzunk kesztyűt, mert eséskor nagy a veszélye annak, hogy egy másik korcsolyázó a korcsolya élével megvágja a kezünket.
• Kezdők húzzanak térd és könyökvédőt. Ezekből ma már nagyon jó minőségűeket lehet kapni, melyek nem is látszanak a ruha alatt.
• A korcsolyánk legyen mindig jól megélezve, azt még akkor is érdemes szakemberhez vinnünk, ha teljesen újonnan vásároltuk. Egy életlen korcsolyával ugyanis balesetveszélyes a közlekedés, mivel nehezen vagy egyáltalán nem kontrollálhatók vele a mozdulatok.
• Fontos, hogy mindig melegítsünk be korcsolyázás előtt. Mielőtt a jégre lépünk, a korcsolyával gyakoroljunk egy pár mozdulatot helyben a gumiszőnyegen: megállás, egyensúlyozás, pár lépés, megfordulás. Addig, míg ezek a gyakorlatok nem mennek biztonságosan, ne merészkedjünk a jégre!
• Érdemes kezdőként szakembertől megtanulni a helyes alapokat.

Hol teheted?
Most már majdnem minden városban van műjégpálya, legyen az fedett vagy nyitott.
Aréna Plaza Jégterasz www.jegterasz.hu
Városligeti Műjégpálya www.mujegpalya.hu
Újpesti Jégpálya www.utehoki.hu
Budai Műjégpálya www. hunice.hu
Eiffel Tér jégpálya www.eiffeljegpalya.hu
Jégpálya Óbuda www.jegpalya.obuda.hu
Jégpalota www.icecenter.hu

5. Curling
Szekeres Ildikó Fitness világbajnoki ötödik helyezett, curlingben európa-bajnoki bronzérmes és világbajnoki ezüstérmes versenyző szerint egy curling meccs felér egy kőkemény kondicionáló edzéssel. „Csapattársammal, Béres Alexandrával egyszer lemértük, mennyi kalóriát használunk fel egy-egy ilyen edzés során: az eredmény 700-1000 kalória! És ez nem is csoda, hiszen egy két és fél órás meccs után valóban érezzük szinte minden izmunkat, a curling ugyanis az egész testet edzi, és átmozgatja a vállaktól egészen a hasizmokig, a hát izmaitól az alsó végtagokig.”
Aki látott már curling edzést, tudja, hogy az egyik játékos által csúsztatott kő előtt két másik játékos folyamatosan „sepregeti” a jeget, így biztosítva a kő megfelelő csúszását. Ez azonban nevével ellentétben korántsem egy laza simogatáshoz hasonlítható. Inkább olyan, mintha a talajra száradt karamellát igyekeznénk nagy erővel felkapargatni negyvenkét méteren keresztül. Mivel a curlingben mindenki minden poszton játszik, így senki nem ússza meg az úgynevezett „söprögető” szerepet.
Rendkívül komoly fizikai igénybevételt jelent már az is, hogy két és fél órán keresztül erősen kell koncentrálni a játékra. Javulnak a koordinációs és koncentrációs képességek és mivel a curling teljesen kikapcsol, így remek stressz oldó is.

Hol teheted?
Budapesten a Kamaraerdei Curling Clubban. www.curling.sport.hu

Bónusz
• igazán varázslatos téli élményben lehet részed, ha az ausztriai Gesause Nemzeti Parkban profi vadászok kíséretében részt veszel egy hótalpas vadetetésen. www.nationalpark.co.at
• a síelés és snowboardozás szerelmesei a mátraszentistváni Síparkban a skibike-ot és a skirollert is kipróbálhatják, a Snowtubing (gumifánk) mellett. www.sipark.hu

Szöveg: Zubreczki Judit
fotó: archív, PR- Langlauf Eisenerzer Ramsau (C) Stadtgemeinde Eisenerz; © Steiermark Tourismus - ikarus.cc; Leo Himsl; bigshot.at; Stanz, Mürztal;