Így kezdj futni, ha túlsúlyod van

Young attractive plus size woman in pink sporty top and leggings thoughtfully looking in camera running in city park Súlyfelesleggel nem könnyű rendszeresen mozogni. Ahhoz, hogy ne okozzon egészségügyi problémákat a futás, érdemes betartani néhány alapszabályt.

 Futni jó dolog, hiszen viszonylag kevés felszerelés kell hozzá és nagyon hatékony módszer a testsúly normalizálására. Viszont nem mindegy, milyen módon kezd valaki futni, pláne akkor, ha túlsúlyos. A legjobb, ha a fokozatosság elvét követjük. Sokan megfogadják szilveszterkor, hogy életmódot váltanak, lefogynak és elkezdenek futni, ezért tél végén, tavasz elején megszaporodnak azok, akik túlsúllyal kezdenek kocogni. Általános ökölszabály azonban, hogy ha az ideális testsúlyhoz képest minimum 10%-os súlyfelesleg van az emberen, akkor nem a futás a legjobb választás a számára, legalábbis az első időkben. De akkor mit lehet tenni? Nos, szerencsére nem olyan rossz a helyzet, csupán be kell tartani néhány szabályt annak érdekében, hogy a nagy lendületnek ne legyen sérülés a vége. 

Első a fogyás, második a futás

Túlsúllyal futni az első időkben kevés sikerélménnyel jár, ráadásul kikezdi a csípő-, térd- és bokaízületeket is, éppen ezért a fogyás beindítása a legfontosabb a futóedzések megkezdése előtt. Válassz olyan mozgásformát, ami kíméli az ízületeidet, például a gyaloglást, az úszást vagy épp a kerékpározást. Ezekkel – a súlyvesztés mellett – elkezded az izmaidat is erősíteni, így felkészíted a tested a futás okozta terhelésre. Menet közben nem árt egy teljes vérképet csináltatni és kivizsgáltatni magad, hogy nincs-e valamilyen rejtett egészségügyi problémád. Ha minden rendben és már kezded megközelíteni a célsúlyt, indulhat a komoly futóedzés!

fitt info magazin 2021 002 címlap*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2021. 02. számában vagy májustól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!