Férfiak a mérlegen

Ki az, aki kell neked? Biztosan jól tudod, és már meg is találtad? Vagy újra ugyanazokba a csapdákba esel bele? Lássuk, kiket miért is szeretünk mi, nők?

 

A vonzalom nagyon titokzatosnak tűnik, mégis vannak bizonyos szabályai: az emberek általában azokhoz vonzódnak, akiket testileg is vonzónak találnak, illetve akikkel gyakran érintkeznek. A fizikailag vonzó embereknek egyéb más pozitív tulajdonságot is tulajdonítunk: pl. szeretetteljesnek, megbízhatónak és barátságosnak tartjuk őket, nem csoda hát, hogy szeretünk a társaságukban lenni. A vonzó emberek társaságában mi is sokkal élettelibbek, élénkebbek és magabiztosabbak vagyunk.

TUDTAD? Miért vonzók azok, akikkel gyakrabban érintkezünk?
Először is, akik hozzánk hasonlók, azokkal gyakrabban kerülünk interakcióba. Ezek az esetek növelik az ismerős érzést, ami önmagában is fokozza a vonzalmat, a hasonlóság pedig megerősíti a nézeteinket és attitűdjeinket. Egyszerűen arról van szó, hogy azokat kedveljük, akik hasonló háttérrel, ízléssel, attitűdökkel és értékekkel rendelkeznek, mint mi. Tehát a zsák a foltját elv itt is működik az ellentétek vonzzák egymást elv ellenében.

Ki a neked való?
Persze rögtön felmerül a másik, talán még fontosabb kérdés: milyen embert válasszunk, hogy boldog kapcsolatunk legyen? Sajnos erre sincs konkrét válasz, de azért nem vagyunk annyira elveszve, mint ahogy sokan közülünk hiszik.
Néhány férfitípusnak nem tudnak ellenállni a nők, de amelyik elvarázsol, nem biztos, hogy hosszú távon igazi társ. Nem mindig tudjuk, mi a jó nekünk, néha mégis, és mégsem vesszük tudomásul. Sok nő nem tud ellenállni a lázadó rosszfiúnak vagy a gazdag tapasztalt uraknak, pedig ők nem feltétlenül a legjobb partnerek egy hosszútávú kapcsolathoz. A nők mentsége, hogy ezek a rossz választások nem teljesen az ő hibájuk, tanulmányok bizonyítják, hogy miért esnek bizonyos férfiak csapdájába.
• Az aranyifjú
Biztosan ismered ezt a típust: sportkocsin furikázik és nem lép ki az ajtón a márkás órája nélkül. Nem egy kutatás bizonyítja, hogy ha egy férfinak valamilyen luxusautója van, vagy más drága holmija, a nők vonzóbbnak találják őket. De ez a vonzalom vajon hosszútávú kapcsolathoz vezet? Hát, sajnos nem túl gyakran. A nőket érdekelték ezek a férfiak, szívesen is randiztak velük, de nem terveztek velük hosszú távra. Ugyanis a nők azt gondolják az ilyen férfiakról, hogy nem hűségesek, könnyelműen költik a pénzt és nem nyújtanak biztonságot.
Persze ez a feltételezés sem állja meg teljesen a helyét. Az ilyen férfiaknak általában alacsonyabb az önbecsülése, azt hiszik, állandóan bizonyítaniuk kell, hogy képesek anyagi biztonságot nyújtani a nőnek, ezért költekeznek és mutogatják a drága holmijaikat.
• A rossz fiú
Miért vonzódnak a nők a rossz fiúkhoz? A sötéten titokzatos, diabolikus, energikus, impulzív pasik mindig nagyon népszerűek. És tényleg sokkal több szexuális partnerük van, mint jóval kiismerhetőbbnek tartott társaiknak. Talán azért, mert az ilyen férfiak sokszor veszélyesek, maguk is keresik a veszélyt, adrenalinfüggők és mint ilyenek, az izgalmas tapasztalatok révén, amiket a nők mellettük át tudnak élni, sok boldogsághormont szabadítanak fel. Az izgalom erősíti a szerelem érzését, legalábbis azt az érzést, amit annak vélsz, leginkább a szenvedélyt. De ne gondoljuk, hogy a szenvedély hosszú távon megmarad! Mivel ez erős érzelem, ugyanolyan romboló hatású lehet, mint minden más hasonló. Miután megszűnik az újdonság varázsa, rájövünk, hogy mégsem olyan vonzó a személyiségük.

Néhány férfitípusnak nem tudnak ellenállni a nők, de amelyik elvarázsol, nem biztos, hogy hosszú távon igazi társ!

• A kiszámíthatatlan
Az is érdekes, hogy a nők mennyire vonzódnak a kiszámíthatatlan férfiakhoz. Egy kutatásban azt vizsgálták, hogy a nők és a férfiak kiket találnak vonzónak az ellenkező nem képviselői közül. Fényképek alapján, amelyeket a kísérletben résztvevőknek mutattak, a férfiak a mosolygó, boldognak tűnő nőket választották, a nők pedig a kiszámíthatatlan, büszke vagy hatalommal bíró férfiakat találták vonzónak. Ennek egyik magyarázata az lehet, hogy néhány nő egyszerűen azt hiszi, nem érdemel meg egy rendes férfit. Különösen azok közül a nők közül választották ezeket a férfiakat, akiknek gyerekkorukban az apjuk se érzelmileg, se  fizikailag nem voltak elérhető, így újra és újra ugyanazt a rossz választást játszották le tudattalanul. Mindig remélik, hogy „majd most másképp lesz”, de mitől is lenne?
 Egy fokkal szebb az ördögnél
Ha az egészséges és sikeres kapcsolatokat keressük, nem kéne hagyni a szépséget és inkább kevésbé jóképő férfiakat keresni? Amennyiben a nők vonzóbbak, mint a férjük, a kapcsolatok általában boldogabbnak tűnnek, mert a férfiak érzelmileg jobban támogatják a nőket. Azokban a kapcsolatokban, amelyekben a férfiak vonzóbbak a nőknél, a férfiak nem nyújtanak olyan erős érzelmi támogatást.
Ha egy férfi elismeri a nőt, bókokkal halmozza el, hogy milyen jól néz ki és milyen nagyszerű személyiség, az a házasság mindig jóval boldogabb lesz, mint a jobban kinéző férfiak esetében. Ennek oka valószínűleg az, hogy a vonzó férfiaknak könnyebb dolga van, amikor az ismerkedésről és a karrierről van szó, ezért nem is tanulják meg, milyen értékes és szükséges a partner kényeztetése.
A jó kapcsolat egyik alapja a kölcsönös jutalmazás. Ezek a kölcsönös jutalmak általában a méltányosság elvét követik, mivel mindkét fél között kiegyenlítik a befektetések és a jutalmak mérlegét. Ha úgy érezzük, hogy egy kapcsolathoz nagyobb mértékben járulunk hozzá, mint a kevesebb terhet magára vállaló partnerünk, akkor a méltányosság elve alapján nagyobb haszonban is kell részesülnünk. Ez persze így nagyon hidegnek és szinte üzleti számításnak tűnhet, de mégis így működnek emberi kapcsolataink. Nem kell megijedni, mert az intim kapcsolatokban nem azért jutalmazzuk egymást, hogy viszonzást kapjunk, hanem inkább azért, hogy kimutassuk a szeretetünket és boldoggá tegyük partnerünket.
• Az idősebb férfi
Szintén kutatások bizonyították, hogy a nők szeretik az idősebb férfiak tapasztaltságát, jó anyagi helyzetét, biztonságot adó jelenlétét. A tapasztaltsághoz a bölcsességet társítjuk, ami szintén lehet szexi.
• Az osztály bohóca
Már láthattuk, hogy milyen vonzó jellemvonásokat kötünk össze néhány külső jeggyel. A legfontosabbak ezek közül az érzelmi stabilitás, a könnyedség, a barátságosság, az érdekesség. De mi van a humorérzékkel? A jó humorérzék vajon mitől olyan vonzó a nők számára? Mert a jó humorérzéket összekapcsoljuk a magasabb intelligenciaszinttel. Azt gondoljuk, hogy a kevésbé vicces férfiak kevésbé sikeresek is. A humorérzék nem változik, mindig a személyiség része marad, ezért van a lista elején, amikor azt taglaljuk, miért házasodnánk össze valakivel. A jó humorérzék jó hatással van a nők egészségére is, mivel segít a konfliktusok kezelésében is, és a boldog és egészséges kapcsolatok építésében is szerepe van.

Szöveg: Dudás Judit