Stresszoldó jóga

108030205 sStresszes hétköznapok? A jóga régóta ismert és bevált módszer a mindennapi feszültség ellen.

A következő jóga ászanákkal leküzdhetjük a mindennapjainkban keletkezett stresszt. Nem kell hozzá semmi más, csak egy jógaszőnyeg és egy csendes, nyugodt hely, ahol zavartalanul tudunk gyakorolni. Erre akár alkalmas lehet az udvar is, amíg jó idő van.

Az első és legfontosabb lépés, mielőtt nekikezdenél a jóga pózok végzéséhez, ülj le a szőnyegedre, és hangolódj rá a gyakorlásra! A gyakorlás előtt mindig fontos a befelé figyelés, ezzel érhetjük el, hogy végig tudatosan gyakoroljunk. Ülj le egy meditációs pózba, ha szükséges, egy ülőpárnára, és tartsd lehunyva a szemed. A ráhangolódást tartsd fenn a légzésfigyelés segítségével. Majd ezután végezz egy rövid bemelegítést, hogy az izmaid és ízületeid felkészüljenek a nagyobb igénybevételre, ezt követően jöhetnek a gyakorlatok.

1. Az első ászanát lehet dinamikusan végezni légzésszinkronra vagy passzívan kitartva is. A képen látható gyakorlat a hasizmokra hat.
Feküdj le a hátadra és fűzd össze az ujjaidat a tarkódon, majd emeld fel a hátad a talajról. Nyújtott lábbal végezd a gyakorlatot, de ha érzékeny a derekad, akkor hajlíthatod. Emeld el a lábad a talajtól úgy, hogy kb 45 fokos szöget zárjon be a talajjal. Majd a légzés ütemére a térded és az ellentétes könyököd közelítsd egymáshoz kilégzésre, majd belégzésre gyere középhelyzetbe, és kilégzésre a másik oldalra is végezd el. Ebből végezz el legalább 5 ismétlést mindkét oldalra vagy passzívan tartsd ki 5 -5 légzésig. Ha végeztél, pihenj meg pár légzésig háton fekvésben.

fitt info 2020 004 cimlap


*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2020. 04. számában vagy novembertőll keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!