Nem jön álom a szemedre? Az alvászavar hízáshoz is vezethet

Beautiful young woman in bed at nightAz néha teljesen normális, hogy rosszabbul alszol – betegség, hosszúra nyúlt éjszaka vagy bármi más miatt – és emiatt egész nap fáradt vagy. Ezen segít egy kis délutáni szunyókálás vagy egy lavór kávé. Az azonban, ha folyamatosan kimerült vagy, mert alvásproblémákkal küzdesz, már egyáltalán nem játék. 

 Szerencsére van néhány egyszerű módszer arra, hogy visszatérjen az életed a rendes kerékvágásba és elmúljon a rémálom, amit az álmatlanság jelent. A rossz alvás miatt gyarapodni kezd a testsúly, de a szív- és érrendszeri betegségre, stroke-ra, depresszióra és a diabétesz kialakulására is nagyobb lesz az esély, ráadásul az elégtelen pihenés miatt az immunrendszer működése is leromlik.

Egyáltalán… milyen a jó alvás?

Sokak számára ez már önmagában is azon kérdések közé tartozik, amire talán sosem tudta a választ. Nos, az alváskutatók szerint a jó minőségű alvás megszakítások nélküli, tehát nem zavarják meg külső hatások, élettani jelenségek. Az elalvás gyors és könnyű, az ébredés is hasonló. Átlagosan a gyermekeknek van a legtöbb alvásidőre szükségük. Az újszülöttek 14-17, a csecsemők 12-15, a kisgyermekek 11-14, az óvodáskorúak 10-13, az iskolások és a tinik 9-11 óra alvást igényelnek, ami nem csoda, hiszen növésben vannak, ez pedig sok energiát felemészt. A felnőttek esetében az alvásigény az életkor előrehaladtával egyre csökken, 18-64 év között 9 óra kell, hogy kipihenjék magukat, de 65 év felett már elég 7-8 órányi folyamatos pihenés is. Persze, egyénenként ez eltérő lehet, van, aki 10 óra alvás után működőképes, más 6 óra után is topon van, de ez azért nem gyakori. Akárhogy is, ha nem tudja valaki a számára szükséges órákat átaludni, másnap nem lesz képes majd úgy koncentrálni a dolgaira, ahogy kellene.

fitt info magazin 2021 002 címlap*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2021. 02. számában vagy májustól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!