Laktató lakomák hatásai

celebration, holidays and people concept - happy family having dinner party at homeAz ünnepek időszakában a legtöbb, egyébként egészségesen étkező ember számára is egyet jelent a lakomákkal, koccintásokkal. Ilyenkor hajlamosak vagyunk felrúgni a nehezen megszokott okos szabályokat, és elengedni a gyeplőt. Ez azonban biztosan nem tesz jót, nem csak a súlyunknak, de az emésztésünknek sem.

Húst hússal enni, jó zsírosan, bőségesen… A karácsonyi, szilveszteri időszak általában a kalóriákban és koleszterinben dúskáló fogásokkal jár együtt. Ennek a következményei pedig a fájó has, az eltorzult vérzsírszintek és akár a máj megterhelése is lehet.

Óvatosan a vérzsírszintekkel!

Mindenki tudja, hogy a magas triglicerid- és összkoleszterinszint számos betegség rizikófaktora. Azoknál, akiknél magas a triglicerid- és az LDL-szint, illetve alacsony a HDL-szint, fokozott az érelmeszesedés, a szívinfarktus, az agyi infarktus és számos más súlyos szív- és érrendszeri megbetegedés rizikója. Ezek a betegségek a fejlett világban, így hazánkban is a vezető halálokot jelentik, így egyértelműen érdemes a megelőzésre, és már meglévő rendellenességek esetén a kezelésre hangsúlyt fektetni.

Honnan tudhatjuk, hogy mennyi zsír és koleszterin van a vérünkben?
Egy „egyszerű” vérvételt követően képet kapunk a zsíranyagcserénkről. A vérzsírszintekről tájékoztató laborparaméterek:
• HDL-koleszterin – high density lipoprotein, „jó” koleszterin; a problémát elsősorban az jelenti, ha a szintje az optimális érték alatti
• LDL-koleszterin – low density lipoprotein, „rossz” koleszterin; a bajok forrása az, ha a szintje az optimális érték fölötti
• Triglicerid – a normális koncentrációtartomány fölötti értékek jelenthetnek problémát

fitt info 2019 004 cimlap *A cikket végigolvashatod a fitt.info 2020. 05. számában vagy februártól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!