Ne fagyaszd meg ízületeidet!

izulet5A hideg sokakat elriaszt a kinti mozgástól, és van, akinek komoly ízületi fájdalmakat okoz a zimankó. De nem kell így lennie: készülj fel és vigyázz magadra!

Vannak, akik a csontjaikban és ízületeikben érzik, ha hűl az idő, és beköszönt a tél. Leginkább a teherviselésnek kitett vagy korábban balesetet szenvedett ízületek jeleznek egyfajta időjárásjelző állomásként. Vagyis fájnak a térdek, a bokák, alig hajlanak az ízületek – ezek a tipikus panaszok. És ez nem csak az időskorúakra vagy a reumás betegekre vonatkozik. Egészséges, fiatal sportolók ízületei is megmerevedhetnek és fájhatnak a hidegtől. Fájdalommal járhat a szabadtéri futás a hidegben, nem lesz kellemes egy hegyi túra a hideg miatt és folytathatjuk a felsorolást. Tehát, ha Te is „mozgásszervi meteorológiai radarral” rendelkezel, nem vagy egyedül.

Akik a térdeikben érzik a szelet és a hideget…
Az ízületi gyulladásban szenvedők és a reumások körülbelül kétharmada időjárás-érzékenynek vallja magát, azaz úgy tapasztalja, hogy az időjárás változásai befolyásolják állapotát, panaszait. Az „ízületesek” és a reumások nem szeretik az őszt és a telet. Ők azt mondják, hogy a hideg, nyirkos idő előhívja kínzó panaszaikat vagy ront a már meglévő tünetek súlyosságán. Ha választani kell a hideg és a nedves idő, mint két lehetséges „rossz” között, akkor a nedves idő az, ami több panaszt okoz. A nedves, téli napok tehát egyáltalán nem a panaszmentes időszakot jelentik az „ízületesek” számára. Ezzel szemben a napsütéses, száraz időszak valóságos felüdülés.
Gondoltad volna?
Egy vizsgálat alapján laboratóriumi paraméterekben is kifejezhető és az orvosi fizikális vizsgálat során is tapasztalható az ízületek időjárásra adott válasza: az ízületi fájdalom és érzékenység mértéke, a duzzadtsági fok, a gyulladás mértékét kifejező ún. C-reaktív protein- (CRP-) szint alapján a reumás betegek kevesebb fájdalmat tapasztalnak a napos, száraz, meleg időben.

fitt info 2019 004 cimlap *A cikket végigolvashatod a fitt.info 2020. 05. számában vagy februártól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!