A napvédelem a fiatalság kulcsa!

nap1Amikor végre kiszabadulunk a bezárt tavasz után, azonnal pótolni akarjuk az eddig elmaradt napozást, megszerezni a megfelelő színt. Természetesen a napfényre szükségünk van, hiszen számos pozitív hatását tapasztaljuk. Ám óvatosan kell bánnunk vele – és sokan még mindig nem ismerik vagy nem tartják be a legfontosabb szabályokat!

A jó, a rossz és a veszélyes
A Nap fénye számos módon támogatja szervezetünk működését. Segítségével termelődik szervezetünkben elegendő D-vitamin, amelynek pozitív hatásairól nap mint nap új tényeket tudunk meg. Ezen kívül a napfény hatása alakítja cirkadián ritmusunkat, vagyis ez irányítja a belső órát, ami fő tevékenységeinket, szervezetünk funkcióinak időzítését vezényli. A hangulatunkról is gondoskodik: ezt nem is kell magyarázni, elég, ha arra gondolunk, milyen kedvünk lesz, ha egy hétig nem látjuk a Napot. Egyes bőrproblémák esetében is kifejezetten jót tesz a napfürdőzés, ilyen például az ekcéma vagy a pikkelysömör.
A túl sok közvetlen napfény azonban veszélyes és káros is lehet. Az UV-sugárzásnak számos rövid- és hosszútávú negatív következménye van. Rövid távon a napégés a legsúlyosabb gond, de ne feledjük a bőr dehidratációját és érzékenységének fokozódását sem. Hosszú távon a bőr öregedése, a ráncok megjelenése, pigmentfoltok és legrosszabb esetben a bőr daganatos betegsége is következmény lehet. Sokan tévesen azt hiszik, hogy ezek a rosszindulatú elváltozások a leégések miatt jelentkeznek. Ez azonban így nem igaz. A rákos esetek nagyobb része ugyanis a leégést nem okozó UV-A sugárzás hatására jön létre, ahogy a bőr öregedésének leginkább látható jelei is. Daganatos betegségeket az UV-B is okoz, de kisebb százalékban.

fitt info 2020 003 cimlap
*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2020. 03. számában vagy szeptembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!