Lehet, hogy nem a glutén a bűnös?

gluten2 leadAz elmúlt évek egyik egészségügyi közellenségévé vált a glutén, pedig az emberiség több ezer éve fogyasztja. Természetesen sokaknak valóban problémát okoz a bevitele, míg másoknál nem ez okozza a panaszokat, mégis a glutént hagyják ki az étrendjükből. Ez pedig hiba, mivel nem kezelik a valódi problémát, helyette viszont esetleges tápanyaghiányos állapotba diétázzák magukat.

A mai világban sokan mindenféle vizsgálat és diagnózis alapján mondják valamilyen alapanyagra érzékenynek magukat. Ahogy egy háziorvos megfogalmazta: egyre több fiatal lány mondja, hogy a glutén kellemetlen tüneteket okoz nekik, de érdekes, hogy a fiúknál nem vehető észre ez a változás. Lehet, hogy nem a nemük, hanem a divat követése indokolja a tévhitek terjedését? A nem megfelelő forrásból beszerzett információk és a teljesen képzetlen influenszerek és barátnők tanácsainak követése sokak életét nehezíti meg.

Akinek tényleg bajt okoz!
Azoknak, akik cöliákiás gluténérzékenységben szenvednek, egy autoimmun betegség következményeivel kell szembenézniük nap mint nap. Ebben az állapotban a glutén, vagyis a búzában, rozsban és árpában található egyik fehérje fogyasztása komolyan károsítja a vékonybelet. A másik, valóban kellemetlen tüneteket okozó állapotot nem-cöliákiás gluténérzékenységnek nevezzük, ennek tünetei már többfélék lehetnek. Akinek ez a baja, annál a glutén fogyasztása hasfájást, puffadást, hasmenést, ok nélküli fogyást, hányingert és hányást is okozhat. Ezekhez ráadásul társulhatnak olyan problémák, mint gondolkodási zavarok, fáradtság, hangulatváltozások és kiütések. Éppen a sokféle tünet miatt van az, hogy sokan automatikusan ezt a fehérjét hibáztatják állapotukért.

fim cimlap 2020 002


*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2020. 02. számában vagy áprilistól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!