A klimax elkerülhetetlen – de nem elviselhetetlen

klimax3l

Előbb-utóbb minden nő életében beköszönt a klimax, vagyis a változó kor ideje. A rettegéssel vált átalakulás valóban kellemetlen lehet, de már korábban is tehetsz azért, hogy ne viseljen meg annyira. Haris Éva egészségtanár, hormontanácsadó saját tapasztalatait osztotta meg velünk.

Cecelia Ahern Ír származású írónő szavai zakatolnak mostanában a fejemben: „A korosodó nőket mintegy kiírják a világból. Ők már nem láthatók a filmekben, a divatmagazinokban, és a tévében is csak délelőttönként meg kora délután. A testi funkciók leépülését illusztrálják velük, meg mindenféle nyavalyákat. No meg kegyszereket, hogy harcoljanak az öregedés ellen, mintha az ellen harcolni kéne.” Vannak dolgok, amik megtörténnek velünk, de nem beszélünk róluk, és ilyen a klimax, a változó kor is.

Amikor már fiatal korban borul a rendszer
A női szervezetben egy havonta ciklikusan működő hormonegyensúly alakítja ki a fiziológiás létet. Sajnos egészségtanárként és hormontanácsadóként alig találkozom olyan nővel, aki hormonálisan jól működik. Az életvitelünk, a nagyon gyenge minőségű táplálékaink, a rengeteg fito-, és xenoösztrogén már szinte a pubertás korban felborítja ezt a nagyszerű, ám igen sérülékeny rendszert. A megoldás a mai európai medicinában sokszor a tüneti kezelés, vagyis a fogamzásgátló tabletták. Számtalanszor hallom a vendégeimtől, hogy 18-19 évesen kezdtek el fogamzásgátlót szedni a menstruációs panaszaikra. Tökéletesen elfedi a tüneteket, de ugye senki nem gondolja, hogy közben a szervezet – a hormon egyensúlytalanság – helyreáll? 10-15 év gyógyszerszedés után - legtöbbször mikor előtérbe kerül a babaprojekt – miután a csoda nem történt meg, súlyos vérzési rendellenességek, vagy anovuláció, de legtöbb esetben meddőség marad a következmény. Hormonkezelések, inszemináció, lombik, kudarcok, stressz és elkeseredettség. Aztán a fiatalon már szétesett hormonrendszer egyszer csak hanyatlásnak indul, elfárad, megöregszik.

fitt info magazin 2019 006 cimlapA cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 06. számában vagy februártól keress rá a www.fitt.info oldalon.
A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!