Gyomorégés, savtúltengés, reflux

gyomor2Gyomorégés, köhögés, kellemetlen éjszakák, rosszul eső ételek. A gyomorégés és a reflux népbetegség, nagyon kevesen vannak, akik nem tapasztalták valamilyen tünetét. Te ne tartozz közéjük!

A gyomorsav az emésztés elengedhetetlenül fontos része, e nélkül nem lehet megfelelő a táplálékok lebontása, illetve egy sor, az ételekkel a szervezetbe kerülő kórokozót is elpusztít az erősen savas közeg. Éppen ezért fontos, hogy a gyomor belső felületét nyálkahártya védje, hogy azt a felületet ne kezdje ki a gyomorsav. Gond akkor van, ha valamiért az egyensúly felborul, és a nyálkahártya nem tudja megvédeni a gyomorfal belső oldalát: ebből keletkezik a hurut, majd a fekély. A gyomorsav azonban másban is kárt tehet: igazi civilizációs betegség a savas reflux, ami azt jelenti, hogy a gyomorszáj nem zár megfelelően, így a gyomorsav felfelé áramolhat, kárt téve a nyelőcsőben. Mindegyik betegség gyomorégéssel, fájdalommal és egy sor kellemetlen tünettel jár.
Hogy mennyire gyakoriak ezek a betegségek, azt jól mutatja a különféle savlekötő reklámok gyakorisága, a tünetek ugyanis elég kellemetlenek ahhoz, hogy minél hamarabb meg akarjunk tőlük szabadulni. Az okot azonban nagyon sokszor rossz életmódbeli döntésekben találjuk meg, így érdemes először azokon megpróbálni változtatni.

Gyomorégés – az egyik leggyakoribb fájdalom
Szinte mindenki megtapasztalja valamikor életében a gyomorégés, a savas gyomor tüneteit. Ilyenkor valóban égő érzést érzékelünk, ami sokaknál hányingerrel, émelygéssel társul. A tünet leginkább üres gyomornál jelentkezik, és amint eszünk valamit, enyhül. A gyomorégés, a gyomorsavasság nagyon sok ma elterjedt étel és élethelyzet következménye lehet.
Gyomorégést okoznak például
• a szénsavas és az alkoholos italok,
• a sok szénhidrát,
• az édességek,
• a csípős, fűszeres fogások.
• Gyakori kiváltók egyes vény nélkül kapható gyógyszerek, mint az acetilszalicilsav tartalmú szerek és a nonszteroid fájdalomcsillapítók.
• Érzékenyebbeknél például okozhat fájdalmat a hibiszkusztea,
• nők pedig gyakran tapasztalják várandósságuk alatt ezt az érzést.

fitt info magazin 2019 006 cimlapA cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 06. számában vagy februártól keress rá a www.fitt.info oldalon.
A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!