Mindfulness a futókörön

Young attractive sporty girl warming up outdoors, doing stretching at sunset or sunrise in city.A kemény edzés eltereli a figyelmet, megnyugtat, kikapcsol. De sokan éppen a keménységről próbálják elterelni a figyelmüket valamivel – pedig kár ezt tenni, mert egy sor pozitív hatástól fosztják meg magukat.

Mi is az a mindfulness? Az utóbbi években elterjedt fogalom lényegében azt jelenti, hogy az elmédet mindig a mostban tartod, vagyis élj a jelenben, legyél jelen a pillanatban. Amikor felhagysz azzal, akár egy kis időre is, hogy a múltba merülj vagy a jövőért aggódj, és inkább arra koncentrálsz, amit éppen csinálsz, az elképesztően feltölt. Lehet ez fogócska a gyerekekkel, egy finom étel élvezete, egy jó futás a természetben, vagy akár egy email megírása. Egyáltalán nem is olyan könnyű ez a mai világban, pedig már sokan bebizonyították, hogy a lelkednek igencsak jót tesz, ha nem szóródik a figyelmed. A mindfulness emlékeztet arra, hogy valójában te vagy az, aki a gondolataidat és a testedet kontrollálja.

Hogy segít ez a futásban?
A futók számára a mindfulness azt jelenti, hogy a megtett kilométerek közben a fizikai érzéseidre, a gondolataidra és a futásra reagáló érzelmeidre koncentrálsz, és mindarra, ahogy ezek egymáshoz kapcsolódnak. Nem véletlen, hogy a rendszeresen futók ilyen tanácsokkal látják el a kezdőket: arra a kilométerre koncentrálj, amiben épp vagy. Mi ez, ha nem mindfulness? A fókusz tehát az adott kilométeren, a testérzeteiden, a mozdulataidon és a gondolataidon legyen.
Ez a módszer segít a tested olyan reakcióira koncentrálni, amiket kontrollálni tudsz, például a futási technikád és a légzésed. Hiszen nyilván nem az a cél, hogy arra figyelj, mi hol fáj vagy még hány kilométer van előtted, ugye? Inkább arra fordítsd a figyelmed, hogy mély levegőket vegyél, tartsd a megfelelő technikát és tartást, és esetleg javíts az idődön.

fitt info 2019 004 cimlap *A cikket végigolvashatod a fitt.info 2020. 05. számában vagy februártól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!