Erő és sebesség: lépcsőzés

lepcso1lead

Itt a tél, és sokan nem szeretnének kint, a hidegben futni. A futást azonban nem kell abbahagynod, és az sem igaz, hogy csak a futópad marad a megoldás számodra! Mi lenne, ha idén télen még jobb formába lendülnél, hogy a tavaszi szezon a tiéd legyen?

Miért jó a lépcsőn futni?
A lépcsőző edzések a tested legnagyobb izmait mozgatják meg, vagyis a combokat, a farizmokat és a vádlit, éppen azokat, amiket a kitöréseknél és a guggolásnál is használnál. A lépcsőzés ezen kívül pliometrikus edzés is, ami azt jelenti, hogy az izmoknak maximum erőfeszítéssel kell dolgozniuk rövid időtartamok alatt, tehát, hogy gyors, szinte robbanásszerű módon történnek bennük az összehúzódások. A lépcsőn való felfelé futás ráadásul a gravitáció ellenében mozgatja meg a testsúlyodat, így erőt és állóképességet is épít.
A lépcsők sokkal meredekebbek az emelkedőknél, így ha télen lépcsőn gyakoroltál, meg fogsz lepődni, hogy tavaszi hegyi futásaid milyen jól fognak menni. Edzés közben gyorsan emelkedik a pulzus, és a légzésed is jóval hamarabb gyorsul fel, vagyis még több oxigént juttatsz a szervezetedbe. Ennek hatására nő a VO2 maximumod, az az érték, hogy mennyi oxigént tudsz felhasználni intenzív edzés közben (a növekedés nem elhanyagolható, akár kétszámjegyű százalékokban is mérhető).
TUDTAD? Egy 2016-os kutatás szerint a háromperces fel- és lefelé lépcsőzés 60-180 perccel evés után csökkentette a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők cukorszintjét.

fitt info magazin 2019 006 cimlapA cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 06. számában vagy februártól keress rá a www.fitt.info oldalon.
A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!