Diétás zöldségkavalkád

zoldseg

Szinte minden diéta alapelve, hogy együnk minél több zöldséget. Nem mindegy azonban, hogy melyiket választod, sőt, még az sem, hogyan készíted el őket!

A zöldségek egészségesek, sokfélék, finomak, és még a ma leginkább elterjedt alacsony szénhidrátbevitelű étrendekbe is beilleszthetők. De nem árt tudni, hogy zöldség és zöldség nem ugyanaz, nagyon is különböznek, így nem árt tudni, hogy ha te is csökkentenéd a szénhidrát beviteledet, akkor melyiket válaszd.

Édesek és zamatosak
Alapvetően igyekezz olyan zöldséget választani, ami a legkevésbé édes és a legkevesebb keményítőt tartalmazza. Amikor mégis magasabb szénhidráttartalmú változatokat eszel, különösen figyelj oda az adagok méretére: ½ csésze főtt vagy 1 csésze nyers zöldség ne tartalmazzon többet 5-6 g szénhidrátnál.

Leveles zöldségek

Ezekben van a legkevesebb szénhidrát, és ezek vannak a legkisebb hatással a vércukorszintre is. A bennük lévő szénhidrát nagyrészt rost, amelyet lassan emésztünk, és így hosszantartó teltségérzetet okoznak. A sötétzöld változatokban sok a K-vitamin, a fitonutriensek és az ásványi anyagok is.

fitt info 2020 003 cimlap
*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2020. 03. számában vagy szeptembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!