Rád telepedett az aggodalom? Bújj ki a szorításból!

Meditating woman with lot of problems sitting near color wallNe engedd, hogy megbénítsa az életed a vélt problémákon való rágódás

 A Covid-19 bizonytalanná tett mindent, amit korábban normálisnak tartottunk. Ez a bizonytalanság sokakat aggodalommal tölt el, ami – ha teret adsz neki – maga alá gyűrhet. Valamilyen szinten mindenkit aggaszt a pandémia, amely már bő egy éve tart. Ez nem meglepő, hiszen olyan gyorsan követik egymást az ezzel kapcsolatos események és információk, hogy néha követni is nehéz őket, néha ellent is mondanak egymásnak. 

Amikor aggódni tényleg rossz

Az aggodalom nem más, mint annak képessége, hogy el tudunk gondolkodni olyan dolgokon, melyek a jövőben fognak megtörténni. Ez az előre gondolkodás nagyon hasznos, hiszen a segítségével fel tudunk készülni sok mindenre és lehetőséget kapunk arra, hogy kiötöljük időben a megoldást a problémára. Ha azonban ez átfordul abba, hogy a lehető legrosszabb forgatókönyv jár csak az eszünkben és úgy érezzük, nem tudunk majd vele megbirkózni, akkor az aggódás olyan méreteket ölthet, amely már átveszi felettünk a hatalmat, azon minél gyorsabban változtatni kell. Ez az állapot ugyanis nemcsak időt és energiát vesz el tőlünk, de egyrészt nem tudunk objektíven gondolkodni a lehetséges megoldásokon, másrészt akár egészségügyi problémákat, szorongást, álmatlanságot, akár pánikbetegséget is okozhat. Ezt megelőzendő – vagy éppen a kezelése érdekében – érdemes bevetni néhány praktikus módszert arra, hogy eltereljük a figyelmünket, hiszen annyi dolgunk van, amit meg kell oldani, nem tölthetjük az egész napunkat aggódással!  Nem könnyű kikeveredni ebből az ördögi körből, de ha kell, listázd a teendőket és tartsd magad egy „órarendhez”. Ennek segítségével a helyükön tudod majd kezelni a borongós gondolatokat és nem nyomják rá a bélyegüket a napjaidra!

fitt info magazin 2021 002 címlap*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2021. 02. számában vagy májustól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!