Ne bánd, ha megbántad

Side view young woman looking away at window sitting on couch at home. Frustrated confused female feels unhappy problem in personal life quarrel break up with boyfriend or unexpected pregnancy conceptInstagram posztok, ezoterikus üzenetek, okosnak tűnő tanácsok sugallják, hogy a pillanat élvezete mindent felülír, és akkor teszünk jót magunkkal, ha megbánás nélkül éljük életünket. De tényleg jó, ha csak a jelennek élünk, anélkül, hogy visszanéznénk, és nem ítéljük el semmilyen elmúlt cselekedetünket? Vagy inkább tanuljunk a viselkedésünk és következményei elemzéséből?

Mi is a megbánás?
A megbánás negatív kognitív vagy érzelmi állapot, akkor érezzük, amikor magunkat hibáztatjuk valaminek a rossz kimeneteléért. Gyakran társul veszteségérzettel és szomorúsággal, arra késztet, hogy eltöprengjünk, mi történhetett volna másként, és azt kívánjuk, bár egy elmúlt helyzetben másként választottunk volna.
A fiatalok számára különösen fontos és fejlesztő hatású élmény a megbánás, azzal együtt, hogy nyilván fájdalmas is. A megbánás fájdalma ugyanis azt az eredményt hozhatja, hogy visszatekintünk a múlt eseményeire és korrigálunk vagy módosítunk. De minél kevésbé van lehetőségünk kijavítani a hibát, annál valószínűbb, hogy a megbánás inkább csak mélabús állapothoz és krónikus stresszhez vezet, ami a test és a szellem számára is káros.

Mit bánnak meg a nők és a férfiak?
Sok téma van, amiben a pszichológia a nemek közti különbségeket vizsgálja, és ezek közé tartozik a megbánás is. A kutatások eredményei azt mutatják, hogy a nők nagyobb értéket tulajdonítanak a kapcsolataiknak, és hajlamosak azokra visszatekintve ott hibát keresni. A nemek közötti különbség nem is kicsi, 44% mondta, hogy romantikus kapcsolataiban valamit megbánt, míg a férfiaknak csak 19%-a számolt be ilyesmiről. Valószínűleg ez lehet az oka annak is, hogy a férfiak általában gyorsabban továbblépnek, akár egy újabb kapcsolatba.

fitt info 2019 004 cimlap *A cikket végigolvashatod a fitt.info 2020. 05. számában vagy februártól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!