PTSD pandémia idején?

ptsd2A nyár azzal kecsegtet minket, hogy hazánkat elkerülték a koronavírus járvány legrosszabb következményei. Az azonban, hogy nem tudjuk, ezután mi következik, hogy az elmúlt időt karanténban vagy aggódva töltöttük, hogy nem igazán tudunk tervezni, a lelki egészségünket is komolyan megterheli.

Szinte az egész Földön nincs olyan ember, akit valahogyan ne érintett volna meg a világjárvány, ami a tél végére és az egész tavaszra rányomta a bélyegét. A legnagyobb problémákkal nyilván azok szembesültek, akik maguk is betegek voltak vagy hozzátartozójukat vesztették el. De azok, akiket állásuktól vagy fizetésük egy részétől fosztott meg a helyzet, vagy azok, akik bezárva, félve töltötték a tavasz heteit, szintén komoly lelki terheket viseltek. Ugyanígy az egészségügyben dolgozók, és az iskolák bezárása után a szülők és a tanárok is extrém és nehéz helyzetbe kerültek. Kit jobban, kit kevésbé érintettek a következmények. De még azok is, akik amúgy otthonról tudnak dolgozni, kertes házban laknak és gyerekük tanulmányaival sem kellett foglalkozniuk, komoly stressznek voltak kitéve a bezártság idején. A maszk viselése, az egymástól való távolságtartás, egy tüsszentés hatására egymásra vetett gyanakvó pillantások idején sokan sokféleképpen próbáltak megbirkózni az adott helyzettel.
Sokan választották azt az utat, hogy csak a jót igyekezzenek meglátni a megváltozott világból, akár úgy is, hogy kovászkészítéssel, zöldségtermesztéssel, főzéssel, önfejlesztő tevékenységekkel tereljék el figyelmüket. De valószínűleg ők sem spórolhatták meg az időnkénti összeomlást. Egyeseknek az is rosszul esett, hogy mások mintha az orruk alá dörgölték volna: ha ebben a néhány hétben nem tanulnak meg egy új nyelvet vagy egy sor új jógapózt, akkor rosszul kezelik a helyzetet.
Közben pedig a szakemberek folyamatosan felhívták a figyelmet: a most élő nemzedékek számára egy ilyen méretű krízis, a kiszámíthatatlanság ilyen foka teljesen ismeretlen, és ez bizony mindenki lelki egészségére hatással van! A depresszió, szorongás és más következmények mellett a PTSD, vagyis a poszttraumás stressz zavar tüneteivel sem biztos, hogy csak az egészségügyi dolgozóknak kell majd megbirkózniuk, bárki érintett lehet.

fitt info 2020 003 cimlap
*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2020. 03. számában vagy szeptembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!