Miért bántjuk egymást az online világban?

online2l

Egymásnak eső posztolók és kommentelők, csoportokból kizárt szakemberek, sértések és fenyegetések, lekicsinylő, rosszindulatú nyelvezet. Az internet tényleg a legrosszabbat hozza ki belőlünk?

Szült-e, aki császármetszéssel hozta világra babáját? Hibás-e, aki devizahitelt vett fel? Az egészségét semmibe veszi az, aki laktózt és glutént fogyaszt, vagy éppen az tesz kárt magában, aki ezeket elhagyja? Csak néhány azok közül a témák közül, amelyek kapcsán agresszív kirohanásokig jut a párbeszéd az internetes felületeken. De vajon miért bántjuk egymást?
A hazai nagyobb internetes oldalak indulásakor a szerkesztőségekben előfordult, hogy külön embert vettek fel arra, hogy a fórumokon a beszélgetéseket beindítsák, feltartsák. Erre ma már biztosan nincs szükség. A modern ember megtalálta azt a helyet, ahol akár arccal, akár arctalanul, minden elé kerülő témában véleményt nyilváníthat, és ezt bizony meg is teszi. Nagyon gyakori eset manapság, hogy olyan dolgokról írja le valaki határozott elképzelését, amiről egyébként semmilyen ismerettel nem rendelkezik. A beszélgetések sokszor egészen eldurvulnak, mindenki nagyon határozott képet alkot arról, hogy a többi kommentelőnek mit kéne tennie, és miért rossz, amit tesz. Az online agresszió vajon megállítható?

A kirohanások a szolidaritást támogatják?
Furcsa elméletnek hangzik, de ha belegondolunk, igaz: minden csoportnak vannak bizonyos alapelvei, ezek megszegése pedig a csoport szabályai ellen való fellépésre utal. Éppen ezért, ha dühünket fejezzük ki a határt átlépőkkel, másként gondolkodókkal, netán cselekvőkkel szemben, azzal a közösséghez tartozásunkat igyekszünk igazolni. A reakciók számát persze a különféle médiavállalatok, online platformok is igyekeznek növelni, hiszen így nagyobb nézettségre, több kattintásra tehetnek szert, valamint jobban kötődő követőkre. Ezekből születnek a megosztó témák gyakori megjelenései, a kattintásvadász címadások.

fitt info magazin 2019 006 cimlapA cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 06. számában vagy februártól keress rá a www.fitt.info oldalon.
A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!