Nyomtatás

Mikrotápanyag 1X1

mikrotapanyag1 lVitaminok, ásványi anyagok: nem kell sok belőlük, de az a kevés annál fontosabb! Ne a multivitaminokat kapkodd, hanem figyelj, hogy mindenből kerüljön a tányérodra!

Nagyon sokat hallunk a szénhidrátok, zsírok és fehérjék hármasáról, vagyis a makrotápanyagokról: minden diétának, étrendjavaslatnak megvan a javasolt arányszáma a három fő tápanyagcsoportot illetően. A mikrotápanyagok tekintetében azonban nem ilyen könnyű a dolgunk. Ezekre eleve sokkal kisebb mennyiségben van szükségünk, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy ne lennének fontosak. Sőt, nagyon is sok fiziológiai folyamat tőlük függ, és az egészségünkre, jóllétünkre is drámai hatást gyakorolhatnak. Mint ahogy például a C-vitamin a kollagén szintézis fontos szereplője, így amikor nem viszünk be belőle eleget, az íny, az ízületek és a bőr is gyengül. Hasonlóan ehhez, a nátrium és a kálium a vérnyomás és a szívritmus szabályozásában játszik fontos szerepet: még szintjük legkisebb változása is gondot okozhat.

Mi az, hogy mikrotápanyag?
A mikrotápanyag tág fogalom, egyaránt beletartoznak a vitaminok és az ásványi anyagok. Kis mennyiségük ellenére életbevágó, hogy szintjük megfelelő legyen. Van, amelyiket saját szervezetünk is képes előállítani, mint a D-vitamint, ha megfelelőek a körülmények, másokat viszont ételekkel kell bevinnünk.
A mikrotápanyagok nagyon sokféle folyamatban vesznek részt: ki- és bekapcsolhatják az egyes gének hatásait, a tápanyagokat energiává alakítják, új szöveteket hoznak létre, kijavítják a szabad gyökök által okozott károsodásokat és fenntartják a szervek és a szervezet működését.

fitt info magazin 2019 005 cimlap kicsi*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 05. számában vagy novembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!