Mikor eddz, hogy fogyj?

edzesido l

Hatékony és eredményes lenne a sportban is? Akkor különösen fontos jól kitalálni, hogy mikor eddz, mikor pihenj és mikor aludj! Szerencsére ma már a tudomány is segíthet ebben mindenkinek, akár pacsirta, akár éjjeli bagoly típusba tartozik.

Mi az a cirkadián ritmus és miért számít?
Kronobiológiának hívják azt a tudományágat, ami a biológiai folyamatok természetes ritmusát vizsgálja. A legtöbben nem is gondolnak bele, de tevékenységünknek, életünknek éves, évszakos, havi, heti és napi ritmusa is van. A cirkadián ritmus az, ami huszonnégy óra, vagyis egy nap leforgása alatt irányítja a tevékenységeinket.
Mi mindent határoz meg ez a ritmus? Az alvás és ébrenlét csak az egyik, bár nagyon fontos páros közülük. Befolyásolja az aktivitás csúcspontjait, ahogy azt is, mikor jut kevesebb az energiából. Szintén hatással van arra, hogy mikor leszel éhes. Éppen ezért, ha jól szinkronizálod életviteledet és belső órádat, sokkal könnyebben beletalálsz az energia és a regeneráció természetes ciklusaiba. Ha azonban harcolni próbálsz a belső órával, akkor bizony éppen akkor fogyhat el az erőd, amikor a legnagyobb szükséged lenne rá, viszont lehet, hogy a pihenésre szánt időt tágra nyitott szemmel való nézegetéssel töltöd.

Természetesen a belső óra ritmusának megfelelő követése nem csak azért hasznos, hogy az edzésedből vagy a munkanapodból a legtöbbet kihozd. A megfelelő ritmus a kedvednek is kifejezetten jót tesz majd. Érdekes, hogy a megfigyelések szerint kora délután sokkal pozitívabbnak és elkötelezettebbnek érezzük magunkat, ezt is érdemes kihasználni. Viszont abban is biztosak lehetünk, hogy a cirkadián ritmussal szemben dolgozva a depresszió és más lelki betegségek kockázatának is kitesszük magunkat.
A ritmus által meghatározott óra szerint
• termelődnek hormonjaink, e szerint változik a nap folyamán
• a glükóz toleranciánk,
• a vérnyomásunk,
• a testhőmérsékletünk és
• a gondolkodási folyamataink,
• a reakcióidőnk,
• éberségünk és
• a memóriánk sebessége is.

fitt info 2020 004 cimlap


*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2020. 04. számában vagy novembertőll keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!