Állóképesség a csúcson

allok4lSzép alak, feszes popsi és lábak, formás kar. Mindez mit sem ér, ha már a mindennapi teendők is felviszik a pulzusodat, és nem tudod elcsípni a buszt, ha futni kell utána. Javítsd az állóképességedet, ugrálj, fuss – és olyan új energiára lelsz, amit még sosem éreztél!

Sok edzőtől halljuk a panaszt: ha túl sok az ugrálás, túl aktív az óra, elmaradnak a vendégek. Gyakran látható a termekben, hogy sokan inkább az erősítő, alakformáló edzéseket választják, arra hivatkozva, hogy nem szeretnek, nem tudnak ugrálni. Rengetegen megelégszenek egy kényelmes sétával a futópadon, vagy egy könnyű tempóval az ellipszis tréneren. Nagyon nagy hiba ez, mert ha csak alacsony intenzitású edzésmunkát végzünk, akkor nem gondoskodunk arról, hogy a keringés egyre nagyobb terheléshez szokjon. Aki soha nem ugrált, annak persze nem megy könnyen elsőre, és nem is egy kőkemény HIIT edzéssel kell kezdenie! De felejtsük el, hogy csak popsi-has-comb formáló órákra járjunk, és igenis építsünk jó állóképességet, mert ez nem csak az egészségünk, hanem a mindennapi teendőink záloga is lesz. Hiszen minek edzésre járni, ha a busz után futástól nem kapunk levegőt, és nem tudunk felmenni három emeletet lihegés nélkül? Persze az állóképesség nem csak ezekben a helyzetekben szükséges – bár általában fizikai állapotot értünk alatta, de szellemi állóképességre ugyanúgy szükségünk van. Hiszen nélküle hogyan is tudnánk a hektikus élet kihívásainak megfelelni?

Kitartás vagy állóképesség?
Bár a kitartás és állóképesség szavakat sokan használják felcserélhetőként, a kettő között bizony van különbség. Az állóképesség azt a tárolt energiát jelenti, ami lehetővé teszi, hogy hosszútávú erőfeszítést tegyünk, és az arra való képességet, hogy ezt fel is használjuk. Vagyis a kitartás inkább az állóképesség mérőszáma, ami a tempó, ismétlések és időtartam kérdését is meghatározza. Természetesen a kettő abszolút összefügg egymással, tehát az egyik javítása nem megy a másiké nélkül. Ami biztos: mindkettőre szükségünk van, és a modern életmód egyiket sem támogatja túlságosan. Már ahhoz is, hogy tempósan kitakarítsuk a lakást, vagy hazavigyük a bevásárolt holmit, szükségünk lesz megfelelő állóképességre, nem beszélve az olyan esetekről, ha még a lift is elromlik. De nyilván állóképesség kell egy maraton lefutásához, vagy akár egy keményebb step aerobic, netán HIIT edzéshez. De hogyan javítható az állóképesség?

fitt info 2019 004 cimlap *A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 04. számában vagy szeptembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!