Pilates: edzés az agynak is

pilates4l

Már jó idő eltelt, mióta a Pilates a világ egyik kedvencévé vált. A gyógytornából létrejött edzésforma az egyik legjobb keresztedzés keményebb sportokhoz, de önmagában is számtalan hatás miatt érdemes kipróbálnod!

Nyújt, erősít, a gerincedet védi és még sok pozitív fizikai hatás köszönhető a Pilatesnek, és aki már próbálta, érezte azt is, hogy mintha átmosná az agyát egy-egy edzés. De a test és lélek egyensúlya érdekében még sok más meglepő dolgot tesz!

A Pilates…

…javítja a memóriát, és okosabbá tesz
Tudtad, hogy a húszas éveink végétől nagyjából évente 1%-ot veszítünk az agyunknak abból a központjából, ami a memóriáért és a gondolkodási folyamatokért felel? Egészen az elmúlt időkig a tudósok azt tartották, hogy mindenki egy adott mennyiségű agysejttel születik. Ez azonban nemrégiben hibás feltételezésnek bizonyult, mivel kiderült, új sejtek is létrejöhetnek, így lelassítva vagy visszafordítva a teljesítmény csökkenését. Márpedig ez jobban működő memóriát, alacsonyabb Alzheimer kockázatot, jobb tanulási és probléma megoldási képességeket, magasabb IQ-t is jelenthet.
Sok tanulmány bizonyította az új felfedezés óta, hogy az egyik eszköz, ami az új idegsejtek születését támogatja, az edzés. És bár minden testmozgás pozitívan hat, az olyan, különösen koncentrált mozgások, mint a Pilates és a jóga, különösen hatékonyak, ha új agysejtekre vágynál.

001 001 FIM 2019 03 covers RGBk
*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 03. számában vagy júniustól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!