Trendi fitt edzések

Vajon van-e élet a pilates-en és a zumbán túl? Úgy tűnik, nagyon is. A tavalyi év legdivatosabb fitnesz irányzatai már lecsengőben vannak. Lássuk, idén milyen trendek közül választhatunk, ha mozogni szeretnénk!

 

Az amerikai sportegészségügyi főiskola nemrég adta ki legújabb felmérését arról a húsz vezető globális fitnesztrendről, amelyek az előttünk álló évben meghatározzák majd a fitnesz világát. A listán ma már hiába is keresnénk a spinninget vagy a kick-boksz aerobikot. A kutatás szerint, melyben több mint háromezer fitnesz szakembert kérdeztek meg világszerte, a nagy intenzitású intervall tréning végzett a lista élén, de a saját testsúllyal végzett edzésprogramok és a jóga is nagyobb szerepet fog játszani idén a fitnesztermek és sportklubok repertoárjában.

NAGY INTENZITÁSÚ INTERVALL TRÉNING
A jellemzően rövid, nagy intenzitású gyakorlatsorokat rövid szünet után egy másik könnyített gyakorlatsor követi. A módszer hatékonysága annak köszönhető, hogy a beiktatott pihenő vagy könnyített gyakorlatsorok miatt összességében hosszabb ideig vagyunk terhelhetőek magas intenzitással, mintha folyamatában kellene elvégeznünk az igen megterhelő gyakorlatokat. Az ilyen edzések általában kevesebb, mint harminc percig tartanak, és remek zsírégetők.

SAJÁT TESTSÚLYOS EDZÉS
Valójában nem újdonság ez a fitnesz trend sem, hiszen az emberek évszázadok óta használják már saját testsúlyukat edzettségük növeléséhez. A fitnesz klubok azonban napjainkban mégis egyre népszerűbbé teszik ezt az edzésformát, melynek során minimális az eszközhasználat, ami a hatékony edzést ráadásul gazdaságosabbá is teszi. A legtöbb ember azt gondolja, hogy a saját testsúllyal végzett gyakorlatok csak felülésekből és fekvőtámaszokból állnak, de ennél sokkal változatosabbá is tehetjük az edzéseket. Óriási előnyük, hogy bárhol, bármikor végezhetjük, hiszen nem igényel felszerelést, ráadásul ezekkel a gyakorlatokkal kisebb eséllyel terheljük túl az ízületeinket, mint a súlyzós edzésekkel.

EDZÉS KÉPZETT, GYAKORLOTT ÉS TAPASZTALT PROFI FITNESZOKTATÓKKAL
A szakmailag színvonalas oktatók száma évről évre nő, hála a különböző képzési programoknak. Az edzőknek ma már egyre inkább speciális ismeretekre is szert kell tenniük és egyfajta életvezetési és életmód tanácsadóvá is kell válniuk, olyanná, aki a vendég egyéni igényeire is választ tud adni. Fontos, hogy a 2014-es év edzője el tudjon szakadni attól az oktató típustól, akinek a tudása csupán a jól ismert gyakorlatsorok mechanikus ismétlésében merül ki.

SÚLYZÓS ERŐGYAKORLATOK
Régebben kifejezetten a fiatalabb vendégek edzésprogramjához tartozott a súlyokkal való edzés. Ma már azonban egyre inkább jellemző, hogy nők és férfiak, öregek és fiatalok egyaránt előnyben részesítik a súlyzókat annak érdekében, hogy fenntartsák és fejlesszék az erőnlétüket. Sok fitnesz szakember abban az esetben is beilleszt a programjába valamiféle erőfejlesztést, amikor a vendégnek valamilyen krónikus betegsége van. Nem ritka, hogy a kardiovaszkuláris, a légúti vagy az anyagcsere betegségekben szenvedő páciensek rehabilitációs programjában súlyzós gyakorlatok is szerepelnek.

EDZÉS ÉS FOGYÁS
A legújabb divatos fogyókúra programok ma már elképzelhetetlenek valamilyen kiegészítő edzésprogram nélkül. Az előre elkészített diétás ételek nem elegendőek a fogyni vágyóknak. Az edzés és a fogyókúra kombinálása egy olyan trend, amely nélkül ma már elképzelhetetlen egy komoly fogyás-program.

SZEMÉLYI EDZÉS
A személyi edzés egyre elterjedtebb minden területen, a fitnesz kluboktól kezdve a céges programokon át az orvosi célú edzéstervekig. Ahogy egyre képzettebb és tapasztaltabb edzők kerülnek ki a piacra, a fitnesz ágazat minden szektorában egyre könnyebb igénybe venni ezt a szolgáltatást. A pár éve még exkluzív igénynek számító személyi edzésről ma már sokan belátják, hogy sok esetben hatékonyabb, preventívebb és minden tekintetben kedvezőbb hatású, mintha csoportos órán vennénk részt. A tömeges edzéseken ugyanis minimális szinten érvényesülnek csak egy-egy vendég egyéni igényei és nehezebb a különböző edzésszintű és adottságú vendégek fejlődésének összehangolása. Állítsuk össze úgy a heti edzésprogramunkat, hogy mind személyi edzés, mind csoportos óra is legyen benne.

FITNESZ PROGRAMOK IDŐSEBBEKNEK
Az idősebb felnőttek egészsége mindig is kiemelt fontosságú volt, most azonban különösen az, hiszen az úgynevezett baby boom generáció most lép nyugdíjas korba. Mivel ennek a korosztálynak ideje és pénze is több van, mint a fiatalabb generációnak, ezért a fitnesz klubok is elkezdenek odafigyelni az ötvenen túliakra. Az biztos, hogy az idősek számára kidolgozott senior fitnesz programok 2014 meghatározó fitnesz trendjét jelentik majd.

FUNKCIONÁLIS EDZÉSEK
A funkcionális edzések fejlesztik az erőnlétet, a koordinációt, a kitartást, ráadásul ezzel az edzésprogrammal a mindennapi tevékenységeinket és rutinmozdulatainkat is jobban el tudjuk majd végezni, mivel a funkcionális edzések tulajdonképpen szimulálják a mindennapi élet mozdulatsorait. Ráadásul sok előnye is van a kötött pályás, súlyzós gépeken végzett edzéshez képest, hiszen több dimenzióban, azaz teljes mozgásterjedelemben és egész testre kiterjesztve végezhetjük a gyakorlatokat. A funkcionális edzéseszközök száma végtelen; lehet TRX, kettlebell, kézi súlyzó, gymstick, vagy bosu.

CSOPORTOS SZEMÉLYI EDZÉS
A személyi edző ilyenkor a kliens igényeinek megfelelő edzésprogramot végeztet, de most kis csoportokban, 2-4 fő számára, ami egyrészt gazdaságosabb a résztvevők számára, mint a személyi edzés, valamint a közös mozgás motivációs hatása is nagyobb. Ugyanakkor nagyobb figyelmet kap az edzést végző személy, mintha klasszikus csoportos edzésen venne részt.

JÓGA
A jóga nemhogy nem megy ki a divatból, de évről évre egyre népszerűbb és egyre több formában van jelen a fitnesz területén, mivel nemcsak az edzettséget biztosítja, de remek stresszoldó hatása is van. A testorientált Hatha jógától a forró környezetben végzendő Bikram jógáig, a gerincünk alsó részét energetizáló Kundalini jógától a spirituális karma jógáig bőséges a választék, amire a minden területen folyamatosan képzett oktatók egyre magasabb száma is garanciát jelent.

GYERMEKEK ÉS AZ EDZÉS
A gyermek- és serdülőkori elhízás egyre nagyobb probléma az egész világon, amivel mindenképpen foglalkozni kell, mivel hosszútávon olyan egészségügyi problémákat okozhat, mint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. A fitnesz területén 2014-re egyre inkább felismerik ezt az egészségügyi kihívást és új programokat indítanak célzottan ezeknek a gyerekeknek. A céges és klinikai programok számára is jó lehetőség lehet, hogy speciális edzésprogramokat dolgozzanak ki a munkatársak és ügyfelek gyerekei számára.

CORE TRAINING
Erősíti és stabilizálja a has, a hát és a törzs izomzatát. Általában a gyakorlatok a csípő izmait, a hát ágyéki szakaszának részét és a has izmait mozgatják meg, amelyek támasztékot nyújtanak a gerincnek. A core izmok edzése fejleszti a törzs és a végtagok stabilitását, ami fontos, hiszen a gerinc egyensúlyának érdekében törekedni kell a has- és hátizmok arányos erősítésére, valamint a csípőízület mozgékonyságának megfelelő kialakítására. Így nemcsak a sportolás nem jelent majd fájdalmat, de a mindennapi tevékenységek elvégzésére is alkalmas izomzatot fejleszthetünk ki.

BOOT CAMP
Egy intenzív, szervezett, katonai stílusú edzésprogramról van szó. A boot campben vannak erőnléti, kardió, állóképességi és rugalmassági edzés, és általában edzőtermi és szabadtéri gyakorlatok is. A gyakorlatok a fizikai erőt és az állóképességet is tökéletesítik, ezért egyszerre izomtömeg növelő, és zsírégető eredményük is van. Az izomtömeg növekedésével együtt fokozódik az anyagcsere, így a szervezet több kalória elégetésére válik képessé.

KÖREDZÉS
6-10 részből álló, különböző jellegű gyakorlatsorról van szó, amelyeket meghatározott sorrendben, egymás után kell végeznünk bizonyos ismétlésszámig vagy időintervallumig. A gyakorlatok között rövid szünetet iktatunk be. Kiváló edzésmódszer, ha kezdők vagyunk vagy kevés időt tudunk a mozgásra szánni, ráadásul bármilyen segédeszközt igénybe vehetünk, hogy színesítsük az edzést, legyen az step pad, gumikötél vagy hot iron szett.

SZABADTÉRI SPORTTEVÉKENYSÉG
Ide tartozik a futás, a kenuzás, a kajakozás, és egyéb szabadtéri sportok. Jó szabadtéri elfoglaltság lehet a többnapos kempingezéssel egybekötött túrázás, vagy kalandtúra. A szabadtéri sportok jó hatással vannak a vérkeringésre, valamint a légzőszervi betegségekre, ráadásul a természetben történő mozgás energiával tölt fel bennünket.

AZ EREDMÉNYESSÉG MÉRÉSE
Szintén az idei év meghatározó fitnesz trendje, hogy az alkalmazott edzés hatékonyságát konkrétan mérhető eredményekkel lehessen igazolni. Ha rendszeresen járunk edzeni, látnunk kell az eredményt, így ezeknek a méréseknek meg kell határozniuk, hogy milyen konkrét teljesítménnyel járt a fitneszprogram a fogyás, vagy a negatív szokások megváltozásának területén. A technológia elterjedését az adatfeldolgozó rendszerek fejlettsége segíti, például a különböző pulzusmérő órák már képesek dokumentálni az edzéseredményeket.

WELLNESS COACHING
A wellness coaching lényege, hogy az edzés ne csak egyszerűen sportot jelentsen, hanem a betegségek megelőzésében és a rehabilitációs programokban is megmutatkozzon, sőt, egész életmódunkat meghatározza és megváltoztassa. A wellness coaching, akárcsak a személyi edző szolgáltatás személyre szabottan működik, és támogatást, bátorítást és irányítást nyújt a páciensnek. A welness coach alkalmazkodik a kliens értékeihez, igényeihez és céljaihoz.

MUNKAHELYI EGÉSZSÉGVÉDELEM
Tőlünk nyugatra már megszokott, és talán nálunk is megjelenik majd a munkahelyeknek az a törekvése, hogy szervezettebb formában gondoskodjanak dolgozóik egészségi állapotának felméréséről, és az egészséges, fittebb életmód felé tereléséről. És itt többre gondolunk, mint a cafeteria kereteken belül választható fitneszbérlet.

Az új mozgásformák repertoárja széles a világban, vannak, amelyekkel nemsokára Magyarországon is találkozhatsz. Íme, egy kis ízelítő belőlük:
Orangethory – egy elsöprő edzésforma
Az Oragethory Fitness egy olyan kis csoportos intervall edzés, amely a kardiovaszkuláris és erőnléti tréninget változatos eszközökkel és gépekkel teszi még színesebbé, legyen az taposógép, evezőpad, vagy szabad súlyok. Egy hatvanperces órán akár 900 kalóriát is elégethetünk vele, melynek során az edzésen végig figyelemmel követik a résztvevők pulzusszámát. A gyakorlatsor ugyanis úgy van megtervezve, hogy a pulzusszámot abban a zónában tartsa, amely az anyagcserét fokozza és megfelelően növeli az energiaszintet. Az eredmény az orange hatás: felfrissülés és kalóriaégetés, akár még harminchat órával az edzés után is.
Piloxing – szexi és energikus
Sleek, Sexy és Powerful a hármas szlogen, mely 2014 egyik legmenőbb fitnesztrendjét, a piloxingot jellemzi. Mint a nevéből is következtethetünk rá, olyan edzésprogramról van szó, mely a boksz elemeit ötvözi a pilates és a tánc mozdulataival. Hatékony zsírégető és állóképességet fejlesztő gyakorlatsor, mely azáltal válik még keményebbé, hogy súlyzónak is beillő bokszkesztyűt húznak hozzá.
Hydro Fit – tekerj a vízben!
Nálunk még a vízikerékpár sem igen terjedt el, amit a medence túlfolyó rácsára erősítenek a víz alá süllyesztve, hogy úgy lehessen spinningelni a vízben, hogy az térd és csípő ízületeinket se terhelje túl. Külföldön viszont már egy új őrület tombol: a Hidro-Fit. Egy különleges kabinról van szó, melyben a kerékpárt úgy helyezik el, hogy derékig a vízbe merülve üljünk rajta. A vízi biciklizés során az egyenletes, súlyterhelés nélküli körkörös mozgás a térd, a boka és a csípősérülések rehabilitációjának is fontos eszköze lehet. Nem beszélve a szív-, a keringési-, és a légzési rendszer javulásáról. A vízben való aktív spinninget nem érzékeljük olyan fárasztónak, mintha a szárazföldön állnánk neki, szinte még az izzadást sem vesszük észre, pedig nagyon is izzadunk közben.
TRX-Aerial Jóga – egy páratlan kombináció
Jó hír a TRX szerelmeseinek, hogy 2014-ben újabb továbbfejlesztéssel gazdagodik az edzésprogram. Az antigravitációs aerial jóga TRX-szel való keveredése különösen hatékony módja az izmok fejlesztésének. A TRX segítségével könnyedén mozogva erősíthetünk és nyújthatunk, miközben kénytelenek vagyunk folyamatosan figyelembe venni a megfelelő testtartást és a légzést. Ezáltal pedig a remekül fejlődik az izomerő, az állóképesség és a rugalmasság.

Szöveg: Zubreczki Judit