Ornish-diéta

ornish4 lead

Akik fogyni szeretnének néhány kilót, vagy akár sokat, jó, ha az egészségükre is figyelnek közben. Az Ornish-diéta évtizedek óta nagy kedvenc, mert a szívet is védi, és jó választás lehet azoknak is, akiknek nem tetszik vagy nem válik be a ketogén étrend!

A diétát 1977-ben fejlesztette ki Dr. Dean Ornish kaliforniai orvos, azzal a céllal, hogy az emberek jobban érezzék magukat, hosszabb, egészségesebb életet élhessenek és fogyjanak a segítségével. A javasolt étrend ma is népszerű, szakértők szerint egészséges is, és mindenképpen megéri próbálkozni vele, ha fogyni szeretnél, de nem vonzanak a nagyon megszorító diéták.
Az Ornish-módszer lényege, hogy a menüd alacsony zsírtartalmú legyen, e mellett kevés feldolgozott szénhidrátot és állati eredetű fehérjét tartalmazzon. A módszer azonban nem csak a tányérra koncentrál: fontos részét képezi a rendszeres edzés, a stresszkezelés és az emberi kapcsolatokra való odafigyelés.

Az Ornish-alapelvek
Az Ornish-módszer szerint az ételek nem jók vagy rosszak, viszont vannak, amelyek egészségesebbek a többinél. Ezek a gyümölcsök, zöldségek, teljes értékű gabonafélék, hüvelyesek, a sovány tejtermékek és a tojásfehérje, és olyan alapanyagok, amelyek Omega 3 zsírsavakat tartalmaznak. Ezekben sok a jó zsír, szénhidrát, fehérje és más, egészséget védő anyag. A diéta alapelvei szerint éppen olyan fontos, hogy mit veszel fel a menübe, mint az, hogy mit hagysz ki.
• Egyél zöldségeket a természetes állapotukban!
• Ha nem a fogyás a kizárólagos célod, akkor nem kell figyelned a bevitt kalóriákra, mégis egészségesebb leszel az étrend követésétől. Ha többször eszel kevesebbet, nem fogsz éhséget érezni, és az energiaszinted is egyensúlyban marad. Az adagok méretére való odafigyelés segít a testsúly és a vércukorszint kontrollálásában.

fim cimlap 2020 002


*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2020. 02. számában vagy áprilistól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!