Viszlát, izomláz

izomlaz1l

Vannak, akik szerint akkor volt értelme az edzésnek, ha utána fájdalmas izomlázzal küszködve, szinte mozdulni sem tudunk. Mások szerint ez éppen azért rossz, mert így a másnapi, sőt a harmadnapi mozgás is szinte biztosan elmarad. Örüljünk az izomláznak, vagy próbáljuk elkerülni?

Ki ne ismerné az izomlázat?
Az izomláz leginkább szokatlan és/vagy (túl) intenzív sportaktivitást követően alakul ki, és tipikusan excentrikus izommunkát követően, azaz az izom feszülésével járó tevékenységek után lép fel.
Érzékenység, fájdalom, merevség, feszülés, duzzanat, izomerő-csökkenés az érintett izomban… Az izomláz, az angol szakirodalomban DOMS-ként (Delayed Onset Muscle Soreness) emlegetett jelenség, jellemzően órákkal az edzés után alakul ki, és akár 48-72 órán át is tarthat, majd általában egy héten belül magától szűnik meg. Megfigyelhető, hogy gyorsulással, lassulással vagy egyensúlyozással fokozottan járó tevékenységeknél az izomlázveszély fokozott. Ne csodálkozzon tehát senki, ha lejtőn lefelé futást követően, lovaglás vagy síelés után fellépnek az izomláz tünetei!
TUDTAD? Az izomláz nem csak az edzetlen amatőr sportolókat érintheti. A szokatlan mozgásformákon kívül a túlzott megterhelés is izomlázhoz vezethet. Kialakulása és mértéke függ tehát a mozgás intenzitásától és időtartamától, valamint az egyén fizikai állapotától, erőnlététől.

fitt info 2020 004 cimlap


*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2020. 04. számában vagy novembertőll keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!