Az ülés veszélyes!

ules4 lead

Korunk legnépszerűbb pozíciója az ülés. A székek, fotelok és kanapék között válogatva nem is gondolunk rá, mennyire rosszat tehetünk magunkkal, amikor ezt a testtartást órákon át fenntartjuk. De tényleg az életünkbe is kerülhet?

Amikor fáradtan lerogysz egy székre, biztosan arra nem gondolsz, hogy az ülés mennyire veszélyes. Persze amikor már órák óta fel sem álltál, te is érezheted, ahogy elmerevednek izmaid, nehéz megmozdulni is, és amikor felállsz, mintha úgy kellene a gerincedet normál pozíciójába visszarendezned. De az egész napos ülésnek ennél sokkal komolyabb negatív hatásai is lehetnek! Szakértők szerint az ülőmunka, amit a társadalom igen komoly hányada végez, nagyon is komolyan árt az egészségünknek: mintha egy újfajta járványról beszélnénk.

Gondolj csak bele, és számold össze az ülve töltött órákat: a reggelizőasztal, aztán az autó vagy a tömegközlekedési járművek. Majd megérkezel a munkahelyedre, leülsz az asztalodhoz, és szinte fel sem kelsz a következő nyolc-kilenc órában? Aztán a hazafelé út, a vacsoraasztal, és végül a kanapén kötsz ki. Persze mondhatod, hogy belefért egy óra edzés hetente párszor, hogy a házimunkát sem ülve végzed, de mégis, elképesztően sokat, akár napi tizenöt órát töltünk ebben a pozícióban, és a testünk valójában egyáltalán nem erre van tervezve.

fim cimlap 2020 002


*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2020. 02. számában vagy áprilistól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!