Copaiba olaj: Viszlát kimerültség és gyulladás – pszichoaktív hatás nélkül

Sporty woman with red dumbbells on white backgroundA copaiba olaját az amerikai bennszülöttek több ezer éve használják gyógyításra, afrodiziákumként, fogamzásgátlóként és ezoterikus célokra. A kutatók még mindig vizsgálják hatásmechanizmusát, de az már most biztos, hogy legalább olyan sokoldalú, mint a CBD-olaj.

 Noha a XXI. században újszerűnek tűnik számunkra a copaiba olaj, az Amazonas-környéki trópusi területeken már évezredek óta tradicionálisan alkalmazott olajról van szó, bőrre kenve, szájon át alkalmazva és egyéb célokra is használva. Az elmúlt években tudományosan igazolták, hogy a copaiba olaja a kannabinoid receptorokon keresztül is hat, vagyis részben olyan hatással rendelkezik, mint a kannabidiolos (CBD-) olaj, miközben nem köthető hozzá pszichoaktív hatás. Emellett, a copaiba olaja alkalmazást nyer a kozmetikumokban és az élelmiszeriparban egyaránt.

Miből lesz a copaiba olaj?

A hatalmas törzsű copaiba fa körülbelül 40 méter magasra nő meg és akár 400 évig is elélhet. Közép- és Dél-Amerikában, Afrikában és Borneó szigetén körülbelül 70 különféle Copaifera faj lelhető fel. A leginkább fajgazdag vidéknek Brazília számít, ahol több mint kéttucatnyi faj van jelen. A copaiba fák törzsét megsebezve, azokból balzsam csorog ki, amelynek a fő összetevője a copaiba olaj.

A hagyományos, népi gyógyászatban régóta alkalmazzák

Az amerikai bennszülöttek évezredek óta, számos panasz kezelésére használják a copaiba olajat. Húgyúti fertőzéseket kezelnek vele, köhögésre és torokfájásra adják, bronchitist, tüdőgyulladást gyógyítanak vele, és ízületi panaszok (reumatoid arthritis) terápiájára használják. Külsőleg alkalmazva aranyér, ekcéma, pszoriázis kezelésére javasolják, de a sebgyógyulás serkentésére és a nemi szerven megjelenő herpesz kezelésére is alkalmazzák.

fitt info magazin 2021 002 címlap*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2021. 02. számában vagy májustól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!