CBD: a legális növényi hatóanyag

cbd2Fájdalomcsillapító, antidepresszáns, gyulladáscsökkentő… Van egy növényi hatóanyag, ami, úgy tűnik, minderre, és még sok mindenre jó. A kannabisz egyik vegyülete már nálunk is elérhető!

A kannabisz növényből vagy más néven kenderből kinyert kannabidiol (CBD) használata egyre szélesebb körben terjed. Hazánkban is növekvő számban jelennek meg azok a CBD-tartalmú étrend-kiegészítők, amiket korábban csak külföldről lehetett beszerezni.

Kender-szótár
CBD olaj:
olyan olaj, amely CBD-t tartalmaz. Gyakran ezt is a kender magból sajtoljákjából állítják elő a (vivő)olajat, amit, kívülről hozzáadott azonban CBD- vel dúsítanakják..
Kannabidiol vagy CBD:
főként a kender virágzatában található, nem pszichoaktív hatású kannabinoid.
Kannabinoidok:
olyan vegyületek, amik a kannabinoid receptorokon keresztül fejtik ki a hatásukat (pl. THC, CBD).
Kannabisz:
a magok kivételével a kannabisz növény virágzó vagy termő ágvégződései, amelyekből a gyantát még nem vonták ki.
Kannabisz növény vagy kender:
botanikailag minden Cannabis nemzetséghez tartozó növény (latinul pl. Cannabis indica, Cannabis sativa, Cannabis ruderalis, Cannabis spontanea).
Kendermag olaj vagy kenderolaj:
a kender magjából sajtolással előállított olaj.
Tetrahidrokannabinol vagy THC: 
a kenderben, elsősorban annak a virágzatában előforduló fő kannabinoid, egyben szigorúan ellenőrzött pszichotróp/tudatmódosító anyag.

fitt info magazin 2019 005 cimlap kicsi*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 05. számában vagy novembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!