A nyár kedvenc gyógynövényei

gyogynov1lNe hagyd, hogy a meleg napokat megkeserítsék a kisebb fertőzések, betegségek! Válassz szelíd gyógymódokat, és a növények segíthetnek elfelejteni a felfázást, szúnyogcsípést, émelygést!Émelygés ellen

Gyömbér
Ha utazási betegséggel összefüggő émelygésről és hányásról, vagy azok megelőzéséről van szó, a gyógynövények közül az első választás a gyömbér, amely több klinikai vizsgálat szerint kedvező hatást mutathat, ha a repülőben, hajóban, buszban vagy autóban fellépő émelygés, rossz közérzet, hányás kivédése, enyhítése a cél.
Bár a mozgás kiváltotta kellemetlen tünetek (idegen szóval kinetózis) megelőzésére szintetikus hatóanyagú gyógyszerek is rendelkezésre állnak, az antihisztamin-tartalmú kúpokat és tablettákat többen álmosító mellékhatásuk miatt inkább mellőzik.
• A természetes megoldásnak számító gyömbér gyökértörzs szárított porából 250-1000 mg az ajánlott napi dózis, amit két-három részre elosztva lehet bevenni. Körülbelül dupla mennyiségekkel lehet kalkulálni, ha nem szárított, hanem friss, nedves gyömbért fogyasztasz.
• Bár a gyömbért gyomor- és bélpanaszok orvoslására is ajánlják, szedése ritka esetekben, arra érzékenyeknél a szájnyálkahártya csípő érzésével, gyomorégésszerű panaszokkal járhat.

fitt info 2019 004 cimlap *A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 04. számában vagy szeptembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!