Evéssel az allergia ellen?

allergiaSzezonális allergia? A te életedet is képes hetekre megkeseríteni a tüsszögés, nátha, szemviszketés és a többi kellemetlen tünet? És arra gondoltál már, hogy a tüneteket az is befolyásolja, hogy mit eszel? Bizony, a pollenallergia és az, hogy mi kerül a tányérodra, összefüggenek!

A gyakorlott allergiások valószínűleg észrevették már, hogy vannak ételek, amelyek mintha rontanának a tüneteken. Ez az érzés bizony valós alapokkal rendelkezik, mivel valóban vannak olyan alapanyagok, összetevők, amelyek felerősítik az egyébként tisztán pollenallergia tüneteit. A tüneteket az élelmiszerek több okból is felerősíthetik, például a hisztamin termelés fokozásával, a keresztreakciókkal és más módokon.
Ráadásul a helyzet sosem egyértelmű, mert van, ami az egyik embernél semmit nem változtat a tüsszögés intenzitásán, míg a másik embernél egy napig tartó orrfújást okoz. Éppen ezért nem árt tudnod róla, hogy melyek azok az ételek és italok, amelyekkel nem árt óvatosnak lenned!

Még több hisztamin biztosan nem kell!
Bizonyos ételek és italok hisztaminokat tartalmaznak, ami az az anyag, amit a szervezetünk azért bocsát ki, hogy szembeszálljon az allergénekkel. Így a szint emelkedése révén előhívhatják vagy felerősíthetik a tüneteket – éppen ezért, ha ezeket elkerülöd, máris, gyógyszerek nélkül is javítottál a helyzeteden. A hisztamin klasszikus szezonális allergia tüneteket vált ki, tüsszögést, náthát, orr- és szemviszketést. A fermentálással, erjesztéssel készült ételek például ilyenek, de nem csak azok.Ha a hisztaminban gazdag ételeket kerüljük, máris enyhítünk tüneteinken. Ilyenek a sajtok, érlelt húsok, füstölt hal, aszalt gyümölcsök, gomba, padlizsán, paradicsom, ecetet tartalmazó ételek és az alkoholos italok, különösen a sör és a bor.

fitt info 2019 004 cimlap *A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 04. számában vagy szeptembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!