Zöld csodapor? Matcha!

matchalBambusz habverő, zöld por és egy olyan reggeli ital, ami nem csak felébreszt, hanem még egészséges is. Mi most kipróbáltuk a matcha port fitt fogásokban is!

Mi is az a matcha?
Az utóbbi évek egy trendi csodaszere lett a matcha, ez a zöld por, ami nem más, mint egy tradicionális japán zöld tea. A különlegessége az, hogy már a japán teaszertartások során is másképp használják, sőt, másképp is termesztik az alapanyagot. Mivel a szedés előtt árnyékban tartják, különösen magas lesz a benne lévő, fotoszintézishez szükséges klorofill koncentrációja. A szedés után a csészébe sem úgy kerül, hogy a megszárított leveleket forrázzák le, hanem porrá őrlik azokat, és a port keverik el forró vízzel. A matcha teaporból készült, különösen erős zöld tea élénkít, egy csészényi akár egy jó erős kávénak is megfelelő mennyiségű koffeint is tartalmaz.
Miért jó a matcha?
• Mert nagyon sok antioxidánst tartalmaz,
• serkenti az immunrendszer működését,
• gátolja a szív-érrendszeri betegségek kialakulását,
• rosttartalma az emésztést segíti, és még
• zsírégető hatása is van.
A matcha vásárlásakor azonban figyelned kell: mivel nagyon drága az alapanyag, és a belőle készült italt általában édesítik is, nem ritka, hogy tejporral és más adalékokkal dúsított formában kerül a zacskóba. Szintén probléma, hogy nagyon magas lehet az ólomtartalma, mivel az egész levelet felhasználják benne. Éppen ezért minél tisztább forrásból válaszd, és figyelj rá, hogy ésszerű mennyiségekben használd.
FITT.TIPP: a matcha, mivel por, nem csak ital készítésére használható, de egy sor ételbe is bekerülhet alapanyagként!

001 001 FIM 2019 02 covers jav01 net


*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 02. számában vagy áprilistól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!