Nyerj új erőt jógával

107726987 sTérjünk vissza az alapokhoz: a lábak erősítése és nyújtása új erővel, energiával tölt el, és a nyári formához is hozzájárul. Próbáld ki önállóan, vagy keresztedzésként is.
 Mivel a téli időszakban a lábfejünk sokat van zárt cipőben, ragadjuk meg a lehetőséget arra, hogy a jógaszőnyegünkön mezítláb gyakoroljunk. Ha már elkezdtük az ászanákat, alaposan mozgassuk át, ne csupán a lábfejet, hanem a lábszárat, a combokat és a csípőt is. Nyerjünk új erőt ahhoz, hogy megálljuk a helyünket a hétköznapok során. Ha ülőmunkát végzünk, frissítsük fel az izmokat, a vér- és nyirokkeringést, szabaduljunk meg a nemkívánatos feleslegtől és feszültségektől. 
 
 Bemelegítő gyakorlatok
 
A lábszár és a comb hátsó részének nyújtására négykézláb állásból lépj előre a bal lábaddal és csúsztasd előre a lábfejed addig, amíg a térd kinyújtózik, a lábfejed pedig visszafelé tudod feszíteni. Ügyelj arra, hogy a nyújtó hatást a lábszár és a comb izmaiban érezd, ne a térd szalagjaiban. Ha mégis ez történne, enyhén hajlítsd be a térdet.
 
A talp frissítésére sarokülésben emeld meg a medencédet, fordítsd vissza a lábfejed, és ülj vissza úgy, hogy az ülőcsontok a sarokra érkezzenek. Próbáld egyenesen tartani a törzsedet, a vállad a medence fölött legyen. Tartsd 30-60 másodpercig, majd térj vissza a kiinduló sarokülésbe. Érzékeny térdek esetén hajtsd alá a jógaszőnyeged egy részét vagy takarót.
 
107727057 sA lábak hátsó részének teljes nyújtásához alkalmazhatod a lefelé néző kutyatartás változatát, amely már az emelt láb esetében az elöl lévő combizmokat, a csípőt is felkészíti a mélyebb átmozgatásra.
 
 
A lefelé néző kutyatartásból lépj előre a bal lábaddal, tedd le a jobb láb térdét, majd emeld meg a törzsedet és a jóleső határig homoríts. Ebben a pózban elöl lévő lábad hátsó, a hátul lévő lábad elöl lévő combizmai telítődnek energiával.
 

001 001 FIM 2019 02 covers jav01 net


*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 02. számában vagy áprilistól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!