fitt.info magazin

facebook RSS twitter hírlevél google naptár blog youtube
Facebook RSS Twitter Hírlevél Események Blog YouTube
Minden fitt eseményt megtalálsz a naptárunkban!
 • Fogy.info

  FOGY.INFO FRISS

  FOGY.INFO LEGOLVASOTTABB

 • Gyógy.info

  GYÓGY.INFO FRISS

  GYÓGY.INFO LEGOLVASOTTABB

 • Mozgás

  MOZGÁS FRISS

  MOZGÁS LEGOLVASOTTABB

 • Táplálkozás

  TÁPLÁLKOZÁS FRISS

  TÁPLÁLKOZÁS LEGOLVASOTTABB

 • Fitt.Szépség

  SZÉPSÉG FRISS

  SZÉPSÉG LEGOLVASOTTABB

 • Aktív pihenés

  AKTÍV PIHENÉS FRISS

  AKTÍV PIHENÉS LEGOLVASOTTABB

  AKTÍV PIHENÉS MENÜ

 • Siker és sport

  SIKER ÉS SPORT FRISS

  SIKER ÉS SPORT LEGOLVASOTTABB

  SIKER ÉS SPORT MENÜ

 • Test és Lélek

  TEST ÉS LÉLEK FRISS

  TEST ÉS LÉLEK LEGOLVASOTTABB

 • Trend

  TREND FRISS

  TREND LEGOLVASOTTABB

 • Hírek

  HÍREK FRISS

  HÍREK LEGOLVASOTTABB

  HÍREK MENÜ

Back Fogamzásgátlás Szülés után is biztonságban
01 May 2005

Szülés után is biztonságban

Nem árt, ha szülés után fogamzásgátló tablettát szedek, tudok majd szoptatni, ha hormont viszek a szervezetembe? Kérdezhetik a kismamák, akik nemrég hozták világra gyermeküket. A részletekről dr. Ádám Zsoltot, a Semmelweis Egyetem I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának szakorvosát kérdeztük.

 

Milyen fogamzásgátló módszerek javasolhatók a szülés után, és mikortól alkalmazhatók?

 

A magyar gyakorlat az, hogy a gyermek megszületése után, hat hétig nem javasoljuk a nemi életet. Ezután alkalmazhatók hormonális fogamzásgátló készítmények, de csak olyan tabletta írható fel, amely nem tartalmaz ösztrogént, csak progeszteront. Sokan választják a szülés utáni időszakban a kondomot, illetve alkalmaznak kémiai fogamzásgátlókat, habokat, krémeket, zseléket. Ezekből már nagyon sokféle kapható. Használható a méhen belüli fogamzásgátló eszköz, a spirál is. Ezt azoknak javasoljuk, akik nem terveznek több gyermeket, hiszen a spirál olyan szövődményeket is okozhat, amelyek akadályozhatják a további gyermekvállalást.

 

Mit érdemes még tudni a spirálról?

 

Felhelyezésének feltétele a friss rákszűrés és a hüvelyváladék vizsgálatának negatív eredménye. Az eszközt menstruáció alatt, ambulánsan helyezzük fel. Évente, de inkább gyakrabban fel kell keresni a nőgyógyászati szakrendelést, ellenőrzés céljából.   Szövődményként   alhasi fájdalom, kismedencei gyulladás, elhúzódó, vagy rendszertelen vérzés előfordulhatnak. Ezen szövődmények jelentkezése, illetve tartós fennállása esetén a spirál további alkalmazását meg kell fontolni. Létezik hormontartalmú spirál is.

 

Térjünk vissza a többi módszerhez. Melyik a leghatásosabb?

 

Sok kismama azt hiszi, hogy maga a szoptatás elegendő, mint fogamzásgátló módszer. Sajnos ez nem így van. Van ilyen hatása, de ez önmagában megbízhatatlan módszer. Emellé alkalmazható az injekciós megoldás, az úgynevezett depo injekció, amely három hónapig nyújt védelmet, azonban itt is fontos a kontroll, mert előfordulhat szabálytalan vérzés. A fogamzásgátló tablettának előnye, hogy semmilyen szinten nem befolyásolja, nem változtatja meg a tej minőségét, negatív mennyiségi változás előfordulhat, de nagyon kicsi eséllyel, úgyhogy abszolút biztonságos módszer.

 

Említette, hogy a szülés után csak progeszteron-tartalmú tabletta írható fel. Mennyiben különbözik ez a „hagyományos” fogamzásgátló tablettától?

 

A fő különbség az, hogy amíg az ösztrogént is tartalmazó tablettáknál hat-hét nap

szünetet kell tartani, addig a progeszteron-tartalmút minden nap be kell venni. Nem

állítja be a ciklust, ezért a menstruáció rendszertelen lehet. Sok kismama megijed ettől, azt hiszi, ez nem normális jelenség. A folyamatos kontroll itt is indokolt. Ezek a fogamzásgátlók, ellentétben az ösztrogént is tartalmazó társaikkal, többnyire nem a tüszőérést, -repedést akadályozzák meg, hanem a spermiumok előrejutását, vándorlását, és a petesejt beágyazódását.

 

A szoptatás befejezése után milyen készítmény alkalmazható?

 

Ebben az időszakban a kismama már viszszatér a rendes kerékvágásba. Ennél fogva minden készítmény – még az ösztrogéntartalmúak is – bátran szedhető. A mai modern, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták teljes biztonságot nyújtanak a szoptatás befejezése után is.

 

Milyen módszer létezik még, amit nem említettünk?

 

A művi meddővé tétel. Ez a módszer azonban nagyon komoly jogi szabályozáshoz kötött. Meghatározza az életkor, a gyermekek száma, az esetleges alapbetegségek. A műtét viszonylag rövid, egy hastükrözésből, laparoszkópiából áll, melynek során megszűntetjük a petevezetők átjárhatóságát. Ez azonban visszafordíthatatlan, ezért csak nagyon indokolt esetben lehet elvégezni.

 

H. ZS.

 

Google bookmarkIWIWTwitter

Szóljon hozzá

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!