fitt.info magazin

facebook RSS twitter hírlevél google naptár blog youtube
Facebook RSS Twitter Hírlevél Események Blog YouTube
Minden fitt eseményt megtalálsz a naptárunkban!
 • Fogy.info

  FOGY.INFO FRISS

  FOGY.INFO LEGOLVASOTTABB

 • Gyógy.info

  GYÓGY.INFO FRISS

  GYÓGY.INFO LEGOLVASOTTABB

 • Mozgás

  MOZGÁS FRISS

  MOZGÁS LEGOLVASOTTABB

 • Táplálkozás

  TÁPLÁLKOZÁS FRISS

  TÁPLÁLKOZÁS LEGOLVASOTTABB

 • Fitt.Szépség

  SZÉPSÉG FRISS

  SZÉPSÉG LEGOLVASOTTABB

 • Aktív pihenés

  AKTÍV PIHENÉS FRISS

  AKTÍV PIHENÉS LEGOLVASOTTABB

  AKTÍV PIHENÉS MENÜ

 • Siker és sport

  SIKER ÉS SPORT FRISS

  SIKER ÉS SPORT LEGOLVASOTTABB

  SIKER ÉS SPORT MENÜ

 • Test és Lélek

  TEST ÉS LÉLEK FRISS

  TEST ÉS LÉLEK LEGOLVASOTTABB

 • Trend

  TREND FRISS

  TREND LEGOLVASOTTABB

 • Hírek

  HÍREK FRISS

  HÍREK LEGOLVASOTTABB

  HÍREK MENÜ

27 Feb 2012

Csúszás elcsúszás nélkül

proprioTe is síelsz? Vagy éppen idén szeretnéd először kipróbálni? Akár edzésben vagy, akár nem, jó, ha tudod, hogy a téli sportok egészen más igénybevétellel járnak, mint amit a teremben megszoktál. Eddz velünk, előzd meg a sérüléseket, és élvezd a sítúrát!

 

 

 

Asztal mellől a lejtőre?
A rendszeres sportolás egyetlen kockázatát az olykor előforduló sérülések jelentik, éppen ezért mindenkinek fel kell készülnie ezek megelőzésére, kivédésére! Különösen fontos ez azokban az esetekben, amikor kampányszerűen, szinte a számítógép mellől lépünk a sílécekre, és nem előzi meg rendszeres edzés a téli kikapcsolódást.
FITT.TIPP:
Tapasztalt sportkedvelők már a szezon előtt elkezdik a felkészülést, hogy megelőzzék a kisebb-nagyobb sérüléseket.
A síelés és hódeszkázás során statikus és dinamikus terhelés egyaránt éri a sportolót, ezek szinte az összes izomcsoportunkat megdolgoztatják, megfelelő fizikai állóképességet igényelnek. A mozgás jellegéből adódóan meg kell tanulni alapvető mozdulatokat, mozgássorokat, a helyes testtartást.

Tudatosan figyelt ízületek
Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kap a proprioceptív tréning a sérülések megelőzésében.
A proprioceptív tréning megértéséhez nem árt tisztázni néhány alapfogalmat.
• A propriocepció az ízületek helyzetének tudatos és az akarattól független érzékelése.
• A kinesztézia az ízületek elmozdulásának és gyorsulásának érzékelése.
A propriocepció és a kinesztézia együtt adják ízületeink mozgásának és helyzetének komplex érzékelését. Az ízületi helyzetérzés fontos szerepet játszik az ízület dinamikus stabilitásában, a mozgás közbeni védelemben és az ízületek statikus, megtartott helyzeteinek pontos érzékelésében is. 

TUDTAD?
Minden vázizomban találhatók úgynevezett izomorsó receptorok, ill. minden ínhoz tartozik ínorsó, Golgi-receptor. Ezek feladata, hogy a legkisebb izom-ín hosszváltozást, feszültségváltozást minél pontosabban jelezzék a gerincvelőn keresztül az agytörzs felé. Az agytörzs a beérkező információknak megfelelően a biztonságos és a célnak megfelelő mozgás létrehozását, vagy éppen az egyensúlyi helyzet megtartásához szükséges vázizmok működését irányítja. A proprioceptív reflex megvédi az izmot a ráható külső passzív erőktől, biztosítja az izom hosszának, az ízületek helyzetének állandóságát egy-egy meghatározott testtartásban.

A proprioceptív tréning során alapvető feladatunk a statikus és dinamikus helyzetek finom érzékelésének és az izmok működésének tudatosításával a saját test-érzés fejlesztése. Ennek segítségével jelentősen csökkenthetjük a sérülések előfordulását sportolás közben.

Manapság számos eszköz áll rendelkezésre a gyakorlatok kivitelezéséhez, pl. fitball, gumiszalag, billenő pad (plató), stabilitás tréner, egyensúlyozó korong


 


 Speciális tréning a sérülések megelőzésére

A tréning hatásmechanizmusa látszólag egyszerű: egy tartós egyensúlyi helyzet kényszerítő hatása alatt reflexesen és egymással jól összehangoltan az ízület stabilitásában szerepet játszó izmokat, szalagokat erősítjük, fejlesztjük, melyek majd az extrém helyzetekben stabilizálni képesek az ízületet.
A speciális tréning felépítésében is fontos szerepe van a bemelegítésnek, hiszen felkészíti a szervezetet a nagyobb terhelésre, az ideg-izom koordinációt ráhangolja az edzésre, csökkenti az izom és ízületi sérülések előfordulását stb.
A funkcionális edzés lényege a testsúly-terhelés alatti gyakorlatok alkalmazása, amely az együttműködő, szinergista izmok és az ellentétes működésű, antagonista izmok ko-kontrakcióját, együttes megfeszülését hozza létre. Ez a gyakorlási forma teremti meg az ízületek stabilitását, fejleszti az izmok közötti koordinációt. A proprioceptív tréning alkalmazásával az izomtónus szabályozást lehet fejleszteni, amely teljesítményfokozódást, gyorsabb reagálóképességet eredményez.

A proprioceptív tréning többféle felépítésű lehet.
• Lehet egyféle eszközt használni többféle testhelyzettel,
• egy gyakorlatsort változó instabilitást adó eszközökön gyakorolni,
• sportspecifikus mozdulatsorokat fejleszteni instabil eszközök közbeiktatásával stb.
A programot az egyszerűbb feladatoktól kell felépíteni a bonyolultabb, összetettebb mozgásformákig. Az instabil terápiás eszközök speciálisan az egyensúlyozás, stabilitás, propriocepció és koordináció fejlesztésének eszközei.
FITT.TIPP:
Manapság számos eszköz áll rendelkezésre a gyakorlatok kivitelezéséhez, pl. fitball, gumiszalag, billenő pad (plató), stabilitás tréner, egyensúlyozó korong stb. (ma már könnyen beszerezhetőek országszerte).
Az állandó egyensúlyozás, izmaink állandó koordinálása folyamatosan frissen tartja idegrendszerünket, mely növeli a koncentráló képesség idejét, így nagyban javítja az izommunka hatékonyságát. A gyakorlás szellemi kihívás is, ezzel általános stressztoleranciánk is növelhető, fontos figyelembe vennünk azonban a fáradás jeleit, tanácsos a pontos gyakorlatok kivitelezését figyelni.
Az edzést, sportolást feltétlenül nyújtás-stretchingnek kell bezárnia. Az elvégzett levezető és nyújtó gyakorlatok a szervezet, az izomrendszer regenerációját segítik elő. Az eredményesség és a sérülések megelőzése szempontjából rendkívül fontos alkalmazásuk.

Próbáld ki!
Ezek a gyakorlatok önállóan és instabil eszközök használatával is könnyen elvégezhetők bárki számára:
• Állj csípőszélességben párhuzamos lábbakkal, két kar a törzs mellett. Hajlítsd be a két térdet derékszögig, közben emeld fel a két kart előre vállmagasságba, majd gyere vissza kiinduló helyzetbe.
• Állj csípőszéles terpeszbe, tarkón a két kéz. Lépj ki a jobb lábbal előre támadóállásba, törzzsel fordulj jobbra, majd vissza és a másik oldalra is.
• Csípőszéles terpeszben a két láb, térdek behajlítva, két kéz tarkón. Hátra nyújtsd ki a jobb lábat, közben a fej fölé terpeszbe nyújtsd a két kart, majd vissza és a bal lábbal lépj ki.
• Állj harántterpeszbe, jobb láb elől, két térd nyújtva, bal kézzel a jobb bokához nyújtózz, jobb kézzel a magasba. Innen hajlítsd be a két térdet, törzzsel egyenesedj fel, két karral a fej mellett felfelé nyújtózz. Ismételd meg a másik oldalra is.
• Állj nagy terpeszbe, a két kar oldalt vállmagasságban. Nyújtsd a jobb lábat a bal mögé, miközben a bal térdet behajlítod és a két kart felviszed a fej mellé, majd vissza a kiinduló helyzetbe és ugyanez a másik oldalra is.

Torma Krisztina gyógytornász

Google bookmarkIWIWTwitter

Szóljon hozzá

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!