fitt.info magazin

facebook RSS twitter hírlevél google naptár blog youtube
Facebook RSS Twitter Hírlevél Események Blog YouTube
Minden fitt eseményt megtalálsz a naptárunkban!
 • Fogy.info

  FOGY.INFO FRISS

  FOGY.INFO LEGOLVASOTTABB

 • Gyógy.info

  GYÓGY.INFO FRISS

  GYÓGY.INFO LEGOLVASOTTABB

 • Mozgás

  MOZGÁS FRISS

  MOZGÁS LEGOLVASOTTABB

 • Táplálkozás

  TÁPLÁLKOZÁS FRISS

  TÁPLÁLKOZÁS LEGOLVASOTTABB

 • Fitt.Szépség

  SZÉPSÉG FRISS

  SZÉPSÉG LEGOLVASOTTABB

 • Aktív pihenés

  AKTÍV PIHENÉS FRISS

  AKTÍV PIHENÉS LEGOLVASOTTABB

  AKTÍV PIHENÉS MENÜ

 • Siker és sport

  SIKER ÉS SPORT FRISS

  SIKER ÉS SPORT LEGOLVASOTTABB

  SIKER ÉS SPORT MENÜ

 • Test és Lélek

  TEST ÉS LÉLEK FRISS

  TEST ÉS LÉLEK LEGOLVASOTTABB

 • Trend

  TREND FRISS

  TREND LEGOLVASOTTABB

 • Hírek

  HÍREK FRISS

  HÍREK LEGOLVASOTTABB

  HÍREK MENÜ

Back Szexualitás Töltsd élettel az éveket!
01 May 2005

Töltsd élettel az éveket!

Az öregség csakúgy viszonylagos fogalom, mint minden egyéb. Távolról sem egyezik meg minden esetben a naptári korral. Volt olyan páciensem, aki 28 éves koráig menstruált, s utána beállt nála a menopausa, de olyan is akadt, aki élete első orgazmusát 61 évesen élte át.

 

Férfiaknál még szemléletesebb a különbség, hiszen van, aki 40 évesen már „feladja” férfi mivoltát, ami a szexualitást illeti, és olyat is ismerek, aki 70 évesen egy időben élt szexuális kapcsolatban feleségével és 25 éve tartó külső kapcsolatával. Olyanról is tudok, – bár ez nyilván kivételes –, aki 95 évesen még új partnert keresett felesége halála után, mert a prostitúciót ízlésbeli okokból elutasította, noha ő még eredményesen működőképes volt.

 

Vannak, akik 50 évesen már öregek és vannak, akik 65 évesen is fiatalok. Úgy tűnik, az életet számos biológiai óra méri. Ilyen a növekedés és az öregedés, amely folyamatok az élet mindenféle funkcióját befolyásolják. Változnak a sejteken belüli folyamatok, a szív és- érműködés, a vesefunkciók, a hormonális egyensúly mértéke is. Persze vannak módosulatok a központi idegrendszerben, a szemben, fülben és minden szervben, de nem azonos a mértéke és a károsodás.

 

A WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint a 45 - 59 év közötti korcsoport a középkorú, a 60 - 74 évesek az öregedők, a 75 - 90 éveseket az öreg, míg a 90 év felettieket az agg megjelölés illeti. Vénről szó sincs. Tehát az öregember valóban nem vénember. A határok kellemesen rugalmasak.

 

A múlt század mentalitása szerint a 26 éves Anyegin már „öregedő” volt, és Puskin Greminjét már 45 évesen   idősnek tartották. Természetesen figyelembe kell vennünk, hogy a századfordulón az átlagéletkor 48 év volt. Szoros kapcsolatban állt a magas csecsemő-halálozással. Azért mégis.... Napjainkban, ha valaki 60 évesen meghal, azt mondjuk: „pedig milyen fiatal volt”. A XX. században ez az átlagéletkor több mint 30 évvel meghosszabbodott.

 

Kérdés, hogy tudunk-e megfelelően gazdálkodni ezzel az ajándékkal? Az élet lényege a mozgás. Ez persze mindenféle értelemben igaz. A rugalmas, váltani képes, vitális ember minden aktuális helyzethez alkalmazkodik. A WHO bölcs megfogalmazása szerint nem az a fontos, hogy az életet gazdagítsuk évekkel, hanem, hogy az éveket gazdagítsuk élettel. Nagyon fontos az aktivitás. Ki szereti az életet? Aki szereti a változatosságot, a mozgalmas, programokkal teli naptári heteket, a tervet és a napi elfoglaltságot.

 

Jól tudjuk, hogy az ember nem egy két lábon járó nemi szerv, hanem egy pszichoszomatikus egység. A személyiségnek szüksége van motivációkra, a korának megfelelő késztetésekre. Aki élni akar és szeret, az vitális, aktív és tervező.

 

„Ki miben tudós?” Ez itt a kérdés. Én, szeretem a szakmámat, szeretem a kertet, a vasalt, jó illatú ágyneműt, a társaságot, az embereket, a kézimunkát és mindent, ami arról értesít, hogy élek. Az életben feladatunk van. Mindenkinek a magáé. Más kérdés, hogy tudnunk kell, mi a miénk? Az öregkor a bölcsesség korszaka is. Tapasztalatok, információk özöne már a mienk. Ezt senki nem veheti el tőlünk.

 

Bölcsen kell viszonyulnunk a családunkhoz, a világhoz és legfőképpen önmagunkhoz. Akit a szexualitás boldogít legjobban, annak a maradék energiáit arra kell fordítania. Ne aggódjunk, amíg élünk vannak energiáink, szexuálisak is. Amíg valakit valami önmagán kívül is érdekel, addig nincs nagy baj. Ne a betegségünkkel foglalkozzunk, hanem azzal, ami ép bennünk, és amivel kellemessé tehetjük magunk és környezetünk számára létünket.

 

Dr. Lux Elvira

szakpszichológus

 

Google bookmarkIWIWTwitter

Szóljon hozzá

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!