Szűnni nem akaró köhögés

kohogesA köhögés az egyik legkellemetlenebb tünetet a megfázásos betegségeknek, ami akár hetekre is elhúzódhat. De biztosan minden köhögést megfázás okoz? És egyáltalán: hányféle köhögés létezik?

A tél és a kora tavasz a köhögéses megbetegedések fő időszaka, a kellemetlenség akár 2-3 héten keresztül is kínozhat. A szűnni nem akaró tünet a szervezetet megterheli, és az éjszakai alvást is akadályozza.

Orvoshoz menjek vagy várjak?
A köhögésnek a légúti kórokozókon kívül számos egyéb oka lehet. A félrenyelt ételek vagy italok, a belélegzett füstös, poros levegő érthető módon köhögést vált ki. Számos betegség járhat köhögéssel, köztük nem légúti megbetegedések is. Ilyen a refluxbetegség, amikor az ágyban fekvéskor a nyelőcsőbe visszaáramló savas gyomornedv éjszakai köhögést és tartós rekedtséget okozhat.
Egyes gyógyszerek mellékhatásként váltanak ki köhögést, ilyenek például az ACE-gátló típusú vérnyomáscsökkentők (pl. enalapril, lizinopril hatóanyagok). Ezen a mellékhatáson sok esetben csak az adott gyógyszer másik gyógyszerre való cserélése segíthet.
Annak az eldöntéséhez, hogy a köhögéssel orvoshoz kell-e fordulnod, vagy próbálkozhatsz öngyógyszereléssel és házi praktikákkal, az egyik legfontosabb megválaszolandó kérdés az, hogy mióta tart a köhögés. A három hétnél rövidebb ideje tartó, egyéb náthás panaszokkal (pl. orrfolyás, orrdugulás, torokfájás) együtt járó köhögés otthon is kezelhető.

001 001 FIM 2019 02 covers jav01 net


*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 02. számában vagy áprilistól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!