Apróbetűk a címkén

szerves2Kevés olyan ember van manapság, aki ne próbálná táplálékkiegészítőkkel pótolni az esetleg hiányzó nyomelemeket. Az viszont egyáltalán nem mindegy, milyennel, mert a beépülés arányában hatalmas különbségek lehetnek!

Kevesen gondolnak arra, hogy a milligrammban kifejezett, naponta bevitt mennyiségen túl arra is ügyelni kell, hogy szervetlen vagy szerves formában, azaz milyen kémiai kötésben jut be a szervezetbe az adott nyomelem vagy ásványi anyag. Másként fogalmazva: a mennyiség mellett a minőségre is hangsúlyt kell fektetni! Közel sem biztos ugyanis, hogy egy bevett tabletta vagy kapszula ásványi anyag vagy nyomelem-tartalma jelentős részben fel fog szívódni a gyomor- és béltraktusból, bejut a vérkeringésbe és hasznosulni fog, a szervezetbeni hatását kifejti.

Mi az a biohasznosíthatóság? A biohasznosíthatóság egy 1 és 100 közé eső számmal, mintegy százalékosan írja le azt, hogy a bevett nyomelem- vagy ásványi anyag mennyiségének mekkora része jut be a vérkeringésbe és hasznosul a szervezetben.

Ne ijedj meg a kémiától!
Számos kísérlet és vizsgálat igazolja, hogy a nyomelemek és ásványi anyagok jelentős része eltérő mértékben szívódhat fel attól függően, hogy azok szerves kötésű vegyületként vagy szervetlen sóként jutnak a szervezetbe. A szerves kötésben lévő - köztük elsősorban az élesztő alapú nyomelemek - biohasznosíthatósága kiemelkedően magas lehet.

001 001 FIM 2019 02 covers jav01 net


*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 02. számában vagy áprilistól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!