Gyaloglástól a futásig

gyalog1Olyan kézenfekvő mozgások, nem csoda, hogy az elmúlt években ezek lettek a kedvencek! Manapság mintha mindenki felvenné a nyúlcipőt, de legalább a gyaloglót, és csak úgy nő a lábunkban a kilométerek száma. Most megtudhatod mik azok a pozitív hatások, amelyekre nem is gondoltál, hogy milyen intenzitást válassz és mi történik, ha elfáradsz?

Te miért veszed fel a gyalogló/futócipőt? (Mert ezek nélkül nem indulsz el, ugye?!) Sokan, sokféle okból választják ezeket az egyszerű, kézenfekvő mozgásformákat: az viszont biztos, hogy aki belevág, jobban fogja érezni magát fizikailag, mentálisan és érzelmileg is. Az egészségre tett hatások szinte felbecsülhetetlenek, szinte minden betegség kockázatát csökkentik a náthától a rákig. Nő az állóképesség, beindul a fogyás, csökken a stressz és az emocionális teher, sőt akár az enyhe depresszió is kordában tartható általuk. Ritkábbak lesznek a fejfájások, több az energia, a türelem, jobb az önismeret, a kreativitás és a humor. És persze gyalogolni és futni kényelmes, nincs időhöz kötve!
A legtöbben valószínűleg a fizikai előnyök miatt indulnak neki, de ők is hamar észreveszik a kevésbé kézenfekvő és egyértelmű változásokat. Bár sokan a gyaloglást és futást társas tevékenységként kezelik, de érdemes ilyenkor egy kis időt valóban magadban, a saját gondolataiddal tölteni, hiszen ettől a tested és az elméd jelzéseire és üzeneteire is megtanulsz sokkal jobban odafigyelni (ami nem utolsósorban arra is megtanít, mikor állj le, hogy ne sérülj meg, ahogy a fáradtság következményeiről szóló keretes írásunkban olvashatod). Sokan azt mondják, hogy futás közben élik át legkreatívabb, legvilágosabb, akár meditatív állapotukat is, mivel ilyenkor képesek elengedni a napi történéseket. Ahogy pedig a határaidat egyre jobban képes leszel kitolni, az önbizalmad is nő. A futás fegyelmet, néha áldozatokat is igénylő sport, és mindig csak magadra támaszkodhatsz közben. Éppen ezért nem kizárt, hogy te leszel a legjobban meglepődve, hogy mennyire megvannak benned ezek a képességek: és akár az egész életedet megváltoztathatod segítségükkel!

fitt info magazin 2018 005 cimlap kicsi*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2018. 05. számában vagy novembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!