Adaptogének: mindent megoldanak?

adaptoEgy újabb megtanulandó kifejezés: adaptogén. Vajon most megvan a megoldás minden problémánkra, vagy inkább csak egy újabb divatnak dőlnénk be? Vagy esetleg már rég ismert dolgok kaptak új nevet?

Mindig van új a Nap alatt, tartja a mondás, és ez igaz is. A legutóbbi nagy őrület az egészség és táplálkozás témában az adaptogének: elég az Instagramra pillantani, és máris azt hiheted, hogy bárki bármit eszik, biztosan gazdagítja valamilyen adaptogénnel. De vajon tényleg mindenre jók, ennyire fontosak, és senki menüjéből nem maradhatnak ki? Ne essünk túlzásokba, mivel elég drága, és sokszor nehezen beszerezhető kiegészítőkről van szó, és amire nincs szükséged, az akár kárt is tehetsz a pozitív hatások helyett. Lássuk, kinek, miért, melyik kellhet!

De egyáltalán mi az, hogy adaptogén?
Az adaptogén szó egy sor olyan gyógynövényt jelent, amelyek a világ minden tájáról származhatnak, és általában természetes gyógyító hatással bírnak. A közös tulajdonságok, hogy biztonságosak és kiegyensúlyozó hatásuk van az agy és a hormonrendszer kapcsolatára. Ez az az egyensúly, amely nélkül nem működhet jól az immunrendszer, az anyagcsere, borulhat a hangulatunk, az energiánk és még a szexuális étvágyunk is. Ezen a ponton lépnek működésbe az adaptogének, amelyeknek mind hormonrendszert kiegyensúlyozó hatásuk van, de mellette mindegyik más-más téren is hat. Bár mindent igazoló kutatás még nincs a témában, de az alkalmazók szerint valahogy úgy működnek ezek a növények az adrenalin mirigyekkel, mint az edzés az izmainkkal: az edzés stressz az izmoknak, de ahogy egyre többet használjuk őket, annál nehezebben fáradnak el, kerülnek stresszhelyzetbe. Az adaptogének éppen így segítenek a stressz jobb kezelésében.

fitt info magazin 2018 005 cimlap kicsi*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2018. 05. számában vagy novembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!