Nem megy a fogyás? Szabd magadra!

fogyas2Sikertelen kísérletek, kudarcok, jojózó kilók, vagy a mérleg kimozdíthatatlan nyelve. A fogyás olyan mint a nátha: mindenkinek van egy tuti elmélete, ami lehet, hogy neki működik, de a fogyás sokkal egyénre szabottabb!

Alig találunk olyan embert, aki ne próbált volna már ki valamilyen diétát – az év elején pedig tényleg szinte mindenki fogyni próbál. De miért ez a hatalmas sikertelenség? Mi lehet az oka, hogy az egész nyugati világ a fölös kilókkal való küzdelembe öli energiáit, és mégis ennyire sikertelen a cél hosszú távú elérésében? A fő ok: ami az egyikünknél működik, az a másikunknál vezethet akár totális kudarchoz is.
Mindannyian egyediek vagyunk, ami azt jelenti, hogy a saját anyagcserénk, mikrobiomunk, hormonértékeink, étrendünk, életmódunk és genetikánk határoz meg, és ott vannak a külső körülmények is, a környezeti hatások, amelyekkel találkozunk. Az edzéseink, alvási szokásaink, idegállapotunk is befolyásolja a súlyunkkal való küzdelmünket, sőt, életkorunk és nemünk is. Éppen ezért nem is csoda, ha a mindenkire ráhúzandó csodamódszerek nem igazán tűnnek működőképesnek. Fontos, hogy minél több tényezőt figyelembe vegyünk ahhoz, hogy le tudjuk adni a fölösleges kilókat, és ne csak néhány hétre.
A szakértők szerint a fogyás jövője a személyre szabott, vizsgálatokon alapuló módszereké lesz, a tervek magadra igazításához pedig egy egész sor tényezőt kell alaposan megvizsgálni, hogy kiderülhessen: ha mindent jól csinálsz, de nem érsz el sikert, lehet, hogy a te szervezeted számára nem az a jó megoldás. Nézzük, melyek a legfontosabb, egyénre jellemző tényezők, amelyek befolyásolják a fogyást.

001 001 FIM 2019 02 covers jav01 net


*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 02. számában vagy áprilistól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!