A csend az új luxuscikk?

csend2A világ mintha egyre zajosabb lenne – minden értelemben. Nem meglepő, hogy egyre többen jönnek rá: a csend értéke egyre nagyobb, és egyre többet vagyunk hajlandók adni érte. Ahogy őseink nem gondolták, hogy valaha is pénzt adnánk a vízért, most már pénzt adnánk egy kis csendért és időért is?

Idézd fel, mikor volt a legutolsó alkalom, hogy valóban teljes csendet tapasztaltál? Anélkül, hogy megszólalna a telefon, dudaszót, szirénát és riasztókat hallanál, vagy akár csak a forgalom zaját. Anélkül, hogy zúgna a hűtő, és menne a tévé a nappaliban? Anélkül, hogy állandóan félbeszakítanának a kollégák, a gyerekek vagy bárki más, akár csak egy percre is. Az igazság az, hogy világunk nagyon is zaklatottá vált, és a csend, ez az értékes érzés, ami mintha bársony ölelésbe fogna, egyre ritkább. Annyira, hogy már-már luxuscikké válik.

Pörgős világban élünk
Állandó történések és tevékenységek alkotják napjainkat. Még az óceánok is egyre zajosabbak, amit az is igazol, hogy kutatók megfigyelték, a bálnák is egyre nehezebben kommunikálnak egymással. Nagyjából olyan élményben lehet nekik is részük, mint amikor egy bárban a melletted ülővel próbálsz beszélgetni. Egy brit kutatás szerint, hogy az emberek 81%-ának nehéz beszélgetnie a társával, amikor étteremben eszik. Még egy kampány is indult egy sor ismert ember támogatásával a témában, melynek célja, hogy megszabadítson minket legalább a zenétől, amelyet egyes éttermek és boltok indokolatlanul játszanak, ezzel inkább hangzavart, mint jó érzést keltve. A szabály egyszerű: minél több zaj vesz körbe, annál többet keltünk mi magunk is, részben azért, hogy halljanak minket, részben azért, hogy kizárjuk mások zajait.

fitt info magazin 2018 005 cimlap kicsi*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2018. 05. számában vagy novembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!