Eddz és egyél, hogy agyalhass!

agy1Emlékezz, találd ki, koncentrálj és gondolkozz: ehhez mind az agyunk kell! Az izmaidat edzed? A gondolkodásodnak is tehetsz jót, és nem kell hozzá keresztrejvény vagy fejtörők: a mozgás és a táplálkozás meglepően jól támogatják az összes tevékenységet, ami a fejedben játszódik le!

 Érdekes, hogy az agyat sokszor úgy írják le, mint egy izmot – ez a kép ugyanúgy felbukkan az iskolákban és a divatos agy-edző tréningeken is. A gond csak az, hogy hajlamosak vagyunk a konkrétan agyat megmozgató feladatokat hasznosnak ítélni ebből a szempontból, és elfelejtkezünk arról, hogy a mozgásnak: futásnak, játéknak és más módoknak is fontos szerepe van a fejlődésben és az edzésben tartásban. Ahogy a megfelelő táplálkozásnak is! Az agy is izom elmélet ugyanis nem teljesen működik, és biztosan nem ilyen egyszerű!

Mozgasd meg a tested az agyadért!

Ahhoz, hogy a tested izmait fejleszd, használnod kell, meg kell feszítened őket. Az agy esetében úgy tűnik, a szürkeállományod a fizikai izmaid edzéséből is profitál. Mára kutatások sora bizonyítja, hogy akár a futás kiugró felpörgető hatása, akár a jóga nyugalma pozitívan hat az elmére, bár az is igaz, hogy bizonyos aktivitások más hatást fejtenek ki. Nem csoda, hogy slágertéma lett a kérdés – és persze sorakoznak az újabb és újabb érvek az aktív élet mellett. Arra például gondoltál már, hogy mozgással is készülhetsz vizsgákra, interjúkra vagy kreatív projektekre?

Turbó memória
A hippokampusz az agynak az a része, ami különösen jól reagál az aerob típusú mozgásokra. Ahogy az edzésektől egyre fittebbé válasz, az agyi központ úgy nő. Az, hogy ez a tanulásért és a memóriáért felelős rész, máris magyarázza a kardiovaszkuláris hatású gyakorlatok pozitív hatását az említett funkciókra. De az csak egy előny, hogy szépen lassan javul a „hardware”: közvetlenebb hatás is megfigyelhető. Egyes megfigyelések szerint például a gyaloglás és a kerékpározás közbeni szótanulás nagyon hatékony volt a nyelvtanulóknál. Persze az is fontos, hogy ésszerű mértékben eddz, mert a túl intenzív tréning stresszt okoz, ami rontja a memória teljesítményét.

fitt info magazin 2018 005 cimlap kicsi*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2018. 05. számában vagy novembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!