Legyen az étel=energia!

okoseveslFáradt reggelek, kimerült délutánok, karikás szemek, és olyan érzés, mintha semmi energiád nem lenne? Az állandó fáradtságért könnyen lehet hibás az étrended is!

Fogyni szeretnél, és éppen visszavettél a kalóriákból vagy kihagysz étkezéseket? Túl sok feldolgozott vagy gyorsétel kerül a tányérra? Nem tudsz lemondani a koffeinről, nassolnivalókról vagy édességekről, hogy átlendülj a nehezebb napok még nehezebb pillanatain? Ha ezek igazak rád, akkor valószínűleg nem adod meg a szervezetednek azokat a szükséges tápanyagokat, amelyek ahhoz kellenének, hogy csúcsteljesítményen üzemeljen. Sokan azt gondolják ugyanis, hogy amikor ezeket a tüneteket tapasztalják, valójában csak az akaraterejükkel van gond, de ez nem igaz! Néhány kisebb változtatással máris visszanyerheted az energiát, amiről nem is tudtad, hogy hiányzik.
Ha túl sokat eszel egyszerre, túl gyorsan eszel, olyasmit választasz, ami nem esik jól, vagy már este túl későn vacsorázol, akkor is nagy stresszt terhelsz a szervezetedre, és ez szinte minden energiádat felemészti – az emésztéshez. Ha kihagysz étkezéseket, nem iszol elég vizet vagy túlzottan megszorító diétákkal próbálkozol, sejtszinten éhezteted a szervezetedet, nagyon gyorsan kiürítve az energiaraktáraidat. Ilyenkor nem a koffein és a cukor segít, hiszen azok csak rövid ideig tartó energialöketet adnak. Inkább hosszabb távra próbáld felpörgetni az energiaszintedet!

1. Ütemezz helyesen
A napodat kezdd egy kevés fehérjével, magokból készült krémekkel, tojással vagy egy fehérjeturmixszal, hogy egész napra egyensúlyba állítsd az energiaszinted. Igyál a nap folyamán elegendő vizet, mivel a dehidratáció is fáradtságot és fejfájást okoz.
Ne nagyobb étkezésekre alapozd a táplálkozásodat, mert azok megemésztéséhez nagyon sok vérnek kell az emésztőszervekbe áramolnia, álmosságot okozva. Inkább több kisebb étkezést próbálj beiktatni. Különösen igaz ez este, amikor már ne egyél sokat és nehezet, mert akkor a szervezeted az éjjelt az emésztéssel tölti, nem azzal, hogy regenerálódjon, ami az éjszakai feladata lenne.
Arra is figyelj, hogy ne egyél túl gyorsan, mert ez stresszreakciót válthat ki a testedben. Az ugyanis nem úgy van tervezve, hogy jól kezelje az egyszerre bevitt sok ételt, ami csak megáll a gyomorban, és így még több energiát veszítesz.

001 001 FIM 2019 02 covers jav01 net


*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 02. számában vagy áprilistól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!