Nem unjuk meg a teát!

tea3Ahogy az esték hűlni kezdenek, egyre nagyobb kedvünk van meginni egy csésze finom teát. Arra nem is gondolunk, hogy ezzel milyen jót teszünk magunknak, pedig legyen az fekete, zöld, fehér vagy oolong, az egészségünknek mindegyik jót tesz!

Fekete, zöld, fehér és oolong
A boltok polcain sorakozó teáknak számos típusa van, elsősorban attól függően, hogy azt milyen eljárással állítják elő a teacserje leveleiből. A négy klasszikus csoport:
• fekete tea (fermentált)
• zöld tea (nem fermentált)
• fehér tea (minimálisan fermentált)
• oolong tea („félig” fermentált)
A fermentálás folyamata alatt a tealevelek katechin-tartalmának egy része teaflavinokká alakul. E folyamat során keletkezik a fekete tea jellegzetes barnás-vöröses színe és karakteres íze, miközben a koffein- és aminosavtartalom nem változik.
A zöld tea nem esik át erjesztési folyamaton, így sejtjeinek az összetevői nem szenvednek el akkora kémiai átalakulásokat, mint a fekete teáéi. Ilyen értelemben a zöld tea tekinthető a „leginkább” teának, ízét az abban található aminosavak, főként a teanin adják. A kíméletes előállításnak köszönhetően a zöld tea több katechint, elsősorban több epigallokatechingallátot (EGCG) tartalmaz, mint a fekete tea. A zöld tea kiemelkedően magas EGCG-tartalmára a tudományos vizsgálatok számos kedvező élettani hatást vezetnek vissza.
A hazánkban kevésbé ismert fehér tea előállítása során csak minimális mértékű fermentációt alkalmaznak, így az íze lágy lesz.
Az oolong tea félig fermentált, így ízvilága a zöld és a fekete tea ízeit és illatát egyesíti magában.

tea1

fitt info magazin 2018 005 cimlap kicsi*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2018. 05. számában vagy novembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!