Nordic Diet, vagyis északi étrend

95448684 assortment of healthy fruits and vegetablesA következő sikersztori? Új diéta került a fogyni vágyók és a szakértők látókörébe, és szerencsére a mellett, hogy hatékony, még egészséges és könnyedén tartható is! A mediterrán étrend északi testvérével úgy mondhatsz búcsút a feleslegnek, hogy nem éhezel!

Felejtsd el a kalóriaszámolást és a teljes szénhidrát megvonást. A skandináv konyhákon alapuló Nordic, vagyis északi diéta a legújabb irány, ami valójában nem is annyira új: 2004-ben Dánia, Finnország, Izland, Svédország és Norvégia legjobb séfjei alkották meg az új északi konyha manifesztumát. A küldetés egyszerű volt: a lényege, hogy olyan ételeket alkossanak, amelyek a szezonalitást, fenntarthatóságot, etikát, ételminőséget és egészséget helyezik a középpontba. Ebből is látható, hogy nem arról szól, hogy egyes csoportokat kihagyjunk a menüből, inkább arról, hogy olyan ételeket együnk, amelyek nem csak nekünk, hanem a bolygónak is jót tesznek, hiszen a fókuszban a zöldségek állnak. A WHO szerint az északi diétának egyértelműen pozitív hatása van az egészségünkre, és egyes betegségek kockázatát is kivédheti.

De mi az északi étrend?
Az északi étrend a Balti-tengeri étrend-piramison alapul, a fókuszban a növényi eredetű ételek állnak, és közöttük is előkelő helyet foglalnak el a gyökérzöldségek, a káposzta, gomba és más, helyben termesztett fogások – minden, ami a mi éghajlatunkon a téli menüt alkothatja. Lényegesek az étrendben a tengeri halak és a teljes kiőrlésű gabonafélék is. Érdekes, hogy a kiindulás nem is csak az emberek egészsége, hanem a környezetre való odafigyelés is volt. Ez a diéta nagyon hasonlít a mediterrán diétához, de van egy fontos különbség: a mediterrán elvek alapján az olívaolaj és a napi egy pohár vörösbor ajánlott, az északi diéta ezzel szemben a repceolajat javasolja és az alkoholt csak nagyon korlátozottan engedi.

fitt info magazin 2018 005 cimlap kicsi*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2018. 05. számában vagy novembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!